Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Марсіанські хроніки: ОАЕ вперше запустили місію на червону планету

  • 21.07.2020, 09:35
  • 730

Підкорити Марс: Об'єднані Арабські Емірати відправили на планету свій перший в історії зонд. Марсохід "Надія", завважки в майже півтори тонни, до Червоної планети долетить за сім місяців

Майже в цей самий час туди мають дістатися американський та китайський зонди, йдеться в сюжеті ТСН.

Свій шлях «Надія» — перший зонд на Марс, який створили в Об'єднаних Арабських Еміратах, розпочала з японського космодрому, на японській ракеті. Через погану погоду старт відкладали двічі, та цього разу умови для запуску були ідеальними.

«Надія» має подолати 500 мільйонів кілометрів космічного простору. А це означає, що до Марсу зонд дістанеться не раніше лютого. Розробляли його арабські інженери шість із половиною років. Це перший їхній досвід, а тому за вчителів залучили фахівців зі Сполучених Штатів.

«Я дуже схвильована та щаслива. Рада, що все розпочалось успішно. Бракне слів, аби описати відчуття. Це немов отримання Нобелівської премії», — поділилася учасниця проєкту Хесса Алі.

Червону планету «Надія» вивчатиме з орбіти. Зосередиться на атмосфері, кліматі, погоді. Зокрема, досліджуватиме циркуляцію повітряних потоків у різні години та сезони, а також спробує дослідити, чому планета залишилися без води.

«Гордий, щасливий, виснажений, наляканий. Маю на увазі, запуск — це ж лише 30 відсотків від проєкту. Попереду ще ціла подорож до Марса, а потім виведення апарата на орбіту, а це дуже критичний етап проєкту», — зазначив директор проєкту Омран Шарaф.

Читайте також: Червона планета раптово «позеленіла»: що відбувається з Марсом

Місії на Марс саме на останніх етапах і справді часто завершуються провалом. Та попри це, вчені ніколи не здаються, а уряди продовжують виділяти шалені гроші на космічні амбіції. Й Емірати точно не будуть економити, бо саме завдяки космічним програмам хочуть розширити вплив й зменшити залежність своєї економіки від нафтового ринку.

За часом запуску марсоходу їм вже вдалося випередити Сполучені Штати, але технологічно Америка залишається потужнішою. Свій новий космічний апарат «Наполегливість» вартістю у три мільярди доларів НАСА запустить не раніше 30 липня, і вже на початку наступного року він почне збирати зразки гірських порід та ґрунту, аби з’ясувати, чи було життя на Марсі.

«Ми обстрілюватимемо з лазера скелі та ґрунти на Марсі, будемо дивитися на випромінювання плазми, аби сказати, які елементи там є. А ще буде інфрачервоний та раман-спектрометри, які дозволять вивчати мінерали. Буде навіть мікрофон, тож ми почуємо звуки на Марсі», — розповіла учасниця наукової програми НАСА Бетані Ельман.

Якщо пощастить із погодою, то вже за кілька днів свій марсохід із філософською назвою «Питання до небес» запустить Китай. Піднебесна, порівняно з американцями чи європейцями, у цій царині ще новачок. Їхній марсохід спробує проникнути в марсіанські ґрунти на глибину до ста метрів і дослідити геологічну будову. Китайський космічний апарат на червоній планеті спробує дати відповідь на запитання — чи придатний Марс для колонізації.

Схожі новини