Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Польщі затримали ексочільника "Укравтодору" Новака

  • 20.07.2020, 10:16
  • 1 096

У Польщі затримали колишнього голову "Укравтодору" Славоміра Новака.

Про це повідомив прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Зарін на своїй сторінці в Twitter. Новака підозрюють в корупції, управлінні організованою злочинною групою і відмиванні грошей.

«Гданське Центральне антикорупційне бюро затримало колишнього члена Сейму Республіки Польща, колишнього міністра транспорту, колишнього голову Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор) Славоміра Н., а також Даріуша З., колишнього командира JW GROM та підприємця з Гданська Яцека П.». Зарін пообіцяв розкрити деталі згодом.

Польське видання PAP зазначає, що «колишній міністр транспорту Славомір Н. був затриманий за підозрою в управлінні організованою злочинною групою».

Новак з 2011 по 2013 рік працював на посаді міністра транспорту, будівництва і морського господарства Польщі в уряді прем'єра Дональда Туска. Також він займав посаду голови «Укравтодору» до 2019 року.

У яких скандалах замішаний Славомир Новак

Найбільш гучний скандал, що змусив його грюкнути дверима і поставив хрест на кар'єрі в Польщі, пов'язаний з носінням дорогого годинника. Польські журналісти якось запримітили на руці чиновника дорогий годинник швейцарської фірми Ulysse Nardin, вартістю близько 5,5 тис. дол., який він «забув» згадати в своїй декларації. І хоча він своєї провини не визнав, проте — добровільно пішов у відставку. Згідно з польським законодавством, Новаку загрожувало до трьох років в'язниці, проте в кінцевому підсумку йому пощастило — він відбувся лише штрафом в розмірі вартості годинника.

У 2014 році ексміністр потрапив у ще один скандал: «Wprost» опублікував розшифровки записів незаконного прослуховування польських політиків, на одній з яких людина з голосом, схожим на голос Новака, обговорює з людиною, чий голос схожий на голос колишнього заступника міністра фінансів Анджея Парафьяновіча, питання, пов'язані з податковою перевіркою бізнесу дружини Новака.

Діяльність Новака в Польщі

З 2007 по 2009 рік Новак був держсекретарем в канцелярії прем'єр-міністра і голови політичного кабінету прем'єр-міністра Дональда Туска.

З 2009 по 2010 — віце-президент парламентської фракції «Громадянська платформа».

З 2010 по 2011 — державний секретар у канцелярії президента з питань контакту з урядом і парламентом.

З 2011 по 2013 рік — Новак працював на посаді Міністра транспорту, будівництва і морського господарства Польщі в уряді прем'єра Дональда Туска.

Діяльність Новака в Україні

19 жовтня 2016 року був призначений Кабінетом Міністрів України виконуючим обов'язки голови «Укравтодору».

Прийняв українське громадянство.

Схожі новини