Передплата 2024 «Добра кухня»

Науковці випадково знайшли бактерію-металожера

  • 18.07.2020, 10:35
  • 777

Дослідники відкрили новий вид бактерій, які споживають метал, зокрема елемент під назвою магній. Цей метал - одна з найбільш поширених речовин на Землі. Більше століття тому вчені припускали існування мікробів, які поглинають його як джерело енергії

Як пише Newsweek, тепер нарешті вдалося виявити таку бактерію. Про це йдеться у висновках дослідження, опублікованих у журналі Nature. «

Це перша відома бактерія, яка використовує магній як паливо. Унікальна риса мікробів у природі полягає в тому, що вони можуть метаболізувати непридатні на перший погляд речовини, такі як метали. Так вони отримують корисну для себе енергію", — пояснив автор дослідження з Каліфорнійського інституту технологій Джаред Лідбеттер.

Читайте також: Вчені назвали п’ять загадкових захворювань, які наука не може пояснити

Дослідники стверджують, що бактерія окислює магній. Це означає, що вона відриває від металу електрони, роблячи його чорним. Окиснення використовується для перетворення вуглекислого газу в біомасу в ході процесу, який називають хіміосинтезом. Це дозволяє бактерії рости.

Вчені й раніше знали про бактерії й гриби, що здатні окислювати магній. Однак, досі не було жодних доказів, що цей процес може сприяти росту такого типу організмів.

Відкриття бактерій, які їдять магній, було випадковим. Професор екологічної мікробіології Джаред Лідбеттер проводив інше дослідження з використанням магнію у формі, подібній до крейди. Перед тим, як піти зі свого кабінету в Пасадені кілька місяців тому, він залишив скляну посудину, вкриту магнієм, у раковині з прісною водою. Коли він повернувся, то був здивований, що посудина тепер була вкрита чорною речовиною.

«Я подумав: „Що це ще таке?“. Я почав думати, що мікроби, про існування яких ми давно підозрювали, можуть бути причиною цього. Тож ми почали систематично проводити тести, щоб це перевірити», — пояснив вчений.

Тести встановили, що чорна речовина й справді була окисненим магнієм, якого багато в природі. Вчені дійшли висновку, що магній був окислений бактерією, яку назвали Candidatus Manganitrophus noduliformans, яка потрапила на магній в лабораторії разом водою.

Схожі новини