Передплата 2024 ВЗ

Коломойський пограбував українську оборонку на 8 млн доларів

  • 17.07.2020, 13:35
  • 1 095

Олігарх Ігор Коломойський є одним із бенефіціарів фірми Рокіт-М, заснованої спільно з американською компанією Gray Fox. Ця компанія в 2018−19 роках зірвала постачання снарядів на державний оборонний завод "Артем" і не повернула 8,3 мільйонів доларів передоплати

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

У 2018 році державний оборонний завод «Артем» уклав секретний контракт із Gray Fox на 16,6 мільйона доларів. Половину цієї суми — 8,3 мільйона доларів — «Артем» віддав Gray Fox як передоплату.

Американська компанія мала виготовити великокаліберні снаряди, виробництво яких залишилося на окупованих територіях. Утім, через рік Gray Fox так і не зробив жодної поставки «Артему».

У квітні 2019 року, коли сплив термін дії контракту, СБУ порушила кримінальне провадження. У жовтні того ж року в його межах затримали кількох чиновників, причетних до укладання контракту. Справу зараз розслідує Національне антикорупційне бюро.

Читайте також: Без «Вільхи» Україна програє війну: завод для виробництва ракетного палива не фінансують

Компанія з орбіти Коломойського, яку ПриватБанк звинувачує у відмиванні грошей, отримала в США 2 млн. пільгових кредитів
А в січні 2020 року споріднена з Gray Fox компанія Gray Fox Logistics (мають спільного власника) створила дві спільні фірми з «групою Коломойського» (сюди автори відносять Коломойського, його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова та їхнє оточення): Рокіт-М і Таргет-М.

За даними Bihus.Info, Рокіт-М хоче виробляти для «Артема» великокаліберні снаряди — ті самі, які мала виробити Gray Fox, але так і не зробила цього. У березні 2020 року компанія звернулася до концерну Укроборонпром (куди входить і «Артем») із відповідним листом.

А Gray Fox у квітні 2020 року програла «Артему» арбітраж у Стокгольмі, який зобов’язав компанію повернути передоплату за невиконаним контрактом. За даними СБУ, більшість цих коштів американська фірма перерахувала на рахунки різних фізичних осіб і фірм, не дотичних до оборонного виробництва.

Схожі новини