Передплата 2024 «Добрий господар»

Результат за хвилину: вчені створили унікальний експрес-тест на COVID-19

  • 16.07.2020, 20:15
  • 975

Ізраїльські вчені розробили експрес-тест на коронавірус, який дозволяє отримати результат всього за хвилину

Про це повідомило видання EverCare. Випробування показали, що точність тесту становить більше 90%.

Ізраїльські вчені під керівництвом професора Габбі Сарусі спільно з Міністерством оборони Ізраїлю створили мініатюрний апарат, здатний діагностувати COVID-19 всього за хвилину. Прилад виглядає як компактний флакон, всередині якого розміщений чіп з датчиками, що аналізують дихання людини на віруси, зокрема, і на коронавірус.

«Ми запитали себе, чи можемо знайти вірус, використовуючи методи зі сфер фізики, фотоніки та електротехніки? Незабаром переконалися, що це можливо, адже цей вірус резонує в терагерцевому діапазоні частот, і спектроскопія на цих частотах виявляє його в найкоротші терміни», — пояснив Сарусі.

Прототипом пристрою став розроблений фахівцями з університету Бен-Гуріона тест на коронавірус SARS-CoV-2.

Для проведення тесту пацієнт повинен видихнути в спеціальний флакон, де вбудований чіп «запам'ятає» частинки повітря. Потім цю інформацію зчитує спектроскоп, а вчені шукають зміни в резонансі в спектральному діапазоні THz, викликані коронавірусом. Все це триває не довше, ніж хвилину.

Читайте також: Українські аптеки завалили експрес-тестами: чому купувати їх — погана ідея

Розробники впевнені, що за допомогою нового приладу, який вирізняється своєю компактністю, практичністю й універсальністю, медики зможуть перевіряти на віруси більше 4000 пацієнтів за добу.

Наразі йде фінальний етап тестування мініатюрного аналізатора дихання. За прогнозами розробників, ізраїльські лікарні отримають пристрої вже на початку осені.

Схожі новини