Передплата 2024 «Добрий господар»

Тепер і Портнову доведеться ходити по судах

Серед іншого ексчиновник Януковича погрожував прокурору зґвалтуванням

Колишнього заступника керівника Адміністрації президента (у часи Януковича), екснардепа, а нині — адвоката Андрія Портнова, який закидає правоохоронні органи скаргами на п’ятого президента України Петра Порошенка, і самого звинувачують у кримінальному діянні. А саме — у погрозі на адресу прокурора.

Слідчий ГПУ Олександр Божко з 2017 року розслідував кримінальні спра­ви про можливе привласнення Порт­новим коштів двох столичних вишів, а також — про ймовірні зловживання під час обран­ня його членом Вищої ради юстиції. Генпрокуратура також розслідувала справу про погрози Портнова колишній народній депу­татці Інні Богословській. Після того, як про­курор Божко спробував зв’язатися з одним зі свідків у справі, на телефон правоохорон­ця надійшло повідомлення такого змісту: «Доброго дня. Бачу, ви занадто активний. Виховні заходи доведеться вжити. Ще раз почую ваше прізвище, буду перетворювати на шматок лайна. З повагою, Портнов». По­грози не припинялися. «У в’язницю збирай­теся потрохи!» — писав Портнов Божку у на­ступних своїх SMS-ках.

«Провідний юрист часів Януковича» і не заперечував, що є автором цих хамських послань. Було більше десятка інших бру­тальних повідомлень від одіозного політика на адресу Божка. Не припинялися вони на­віть тоді, коли через обмежені терміни роз­слідування справи проти Портнова закрили. Права рука Януковича називав прокуро­ра «підором», «твариною», «тупим собачим ротом», обіцяв «возити у клітці і показува­ти як мавпу». І навіть погрожував прокурору зґвалтуванням у неприродний спосіб…

Олександр Божко звертався по за­хист до рідної Генпрокуратури, СБУ, у Кваліфікаційно-дисциплінарну комі­сію прокурорів. Але всюди розводи­ли руками. Не бачили не те, що зло­чину — не помічали навіть порушення юридичної і суто людської етики. Не угле­діла порушень у діях Портнова проти сво­го колеги і генпрокурор Венедіктова… Кримінальне провадження проти Портно­ва (у зв’язку зі згаданими погрозами про­куророві) було закрито. Але Олександр Божко продовжував шукати справедли­вість. І ось Шевченківський райсуд Киє­ва скасував постанову СБУ про закриття кримінального провадження проти Порт­нова, який погрожував прокурору Божку. Подивимося, чи за влади, яка обіця­ла своїм громадянам захищати їхні пра­ва, цей захист знайде прокурор, вина яко­го полягає у тому, що сумлінно виконував свої професійні обов’язки.

Схожі новини