Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вакцина проти Covid-19 пройшла тестування на людях

Успішне, стверджують в американській біотехнологічній компанії Moderna

Про це повідомляє CNN (із посиланням на публікацію у науковому виданні New England Journal of Medicine). «Вакцина проти Covid-19, розроблена біотехнологічною компанією Moderna у партнерстві з Національним інститутом здоров’я США… стимулювала імунні реакції у всіх добровольців, які отримали її під час першого етапу дослідження».

Як стверджують фахівці компанії Moderna, на ранній стадії випробувань її потен­ційна вакцина від Covid-19 (mRNA-1273) продемонструвала свою ефективність. Учасників випробу­вань розділили на три групи, кож­на з яких отримувала по дві дози, відповідно по 25,100 або 250 мі­крограмів вакцини. Рівень нейтра­лізуючих антитіл у пацієнтів групи, яка отримала 250 мкг, був у чоти­ри рази вищим, аніж у пацієнтів, які вже вилікувалися від Covid-19. Ці антитіла, вважають вчені, важливі для формування імунітету від коро­навірусної інфекції. А загалом, за­явили у Moderna, «після двох ще­плень вакцина спричинила сильну імунну відповідь у всіх учасників усіх груп».

Хоча mRNA-1273 переносить­ся загалом добре, понад полови­на учасників тестування повідомили про легкі або помірні симптоми, зо­крема втому, біль у м’язах чи у міс­ці ін’єкції.

Наступний етап випробувань, у якому візьмуть участь 30 тисяч лю­дей, Moderna планує розпочати 27 липня. Пацієнти з експерименталь­ної групи двічі отримають по 100 мкг потенційної вакцини, у перший день випробувань та ще через 29 днів. Якщо на перших етапах препарат давали обмеженій кількості здоро­вих людей, то тепер проведуть роз­ширені клінічні випробування, зо­крема на пацієнтах різних вікових груп і з вадами здоров’я. За резуль­татами останнього етапу тестувань буде прийнято рішення, чи варто починати масовий випуск вакци­ни. Цікаво, що після оприлюднен­ня компанією Moderna нових даних щодо розробки вакцини її акції під­скочили на понад 16%.

За даними ВООЗ, у світі нині три­ває розробка понад сотні потен­ційних вакцин проти коронавіру­су. США планують створити до 300 мільйонів доз вакцини від Covid-19 уже до початку 2021 року.

Схожі новини