Передплата 2024 «Добра кухня»

Названо усі небезпечні наслідки коронавірусу для організму людини

  • 14.07.2020, 18:33
  • 5 691

Вірус атакує практично кожну систему організму людини

Медики із Колумбійського університету в Нью-Йорку дослідили, як коронавірусна хвороба згубно впливає на весь організм людини. У статті, опублікованій у журналі Nature Medicine вказується, що окрім легень, значного ураження зазнають печінка, нирки, серце, мозок, нервова система, шлунково-кишковий тракт та шкіра.

Вірус Covid-19 атакує практично кожну основну систему організму людини, пошкоджуючи органи й змушуючи кров ставати густішою і згортатися.

Серце втрачає здоровий ритм, нирки перестають нормально функціонувати, а шкіра покривається висипами. Окрім того, коронавірус викликає головні болі, запаморочення, біль в м’язах і шлунку та безліч інших симптомів разом з класичними респіраторними симптомами, такі як кашель та лихоманка.

Різноманітність симптомів пояснюється тим, що для зараження клітин коронавірус зв'язується з клітинним рецептором ACE2, який експресує багато тканини поза легенями. Вірус завдає пряме пошкодження клітин, що і викликає численні розлади і синдроми.

Так, підвищене згортання крові і виникнення тромбів може бути наслідком атаки патогена на клітини, що вистилають кровоносні судини. Крім того, свій внесок вносить і порушення в роботі імунної системи. Однак механізм ураження серця поки що залишається неясним, хоча передбачається, що ключову роль відіграє системне запалення.

Для боротьби з ускладненнями, викликаними при тяжкому перебігу Covid-19, фахівці рекомендують використовувати антикоагулянтні препарати, стероїди (наприклад, дексаметазон) для придушення імунітету і запальних процесів.

Схожі новини