Передплата 2024 ВЗ

У Конгресі США закликали негайно забезпечити членство України в НАТО

  • 12.07.2020, 12:15
  • 1 023

США будуть ефективнішими в протидії Росії, якщо Україна та Грузія стануть членами НАТО

Така думка пролунала протягом слухань у Конгресі США. Слухання стосувались реакції Білого дому на повідомлення, що Росія платила Талібану за атаки на американських солдат в Афганістані, передає «Голос Америки».

Перед конгресменами виступили експерти зі своїми пропозиціями стосовно того, як ефективніше протидіяти Росії на військовому та політичному рівнях.

Читайте також: Кораблі НАТО проведуть навчання у Чорному морі

Старший аналітик Атлантичної ради США та колишній заступник помічника Міністра оборони США Ян Бжезінський сказав, що дії Америки повинні бути негайними і безкомпромісними.

«Нам потрібно рішучіше підтримувати трансатлантичні прагнення Грузії та України. Розширення НАТО поширило мир і безпеку в Європі та посилило військову спроможність альянсу. Як Україні, так і Грузії слід забезпечити чіткий шлях до членства в НАТО. Продовження неоднозначної позиції лише посилює апетит Путіна і його прагнення відновити панування над цими двома демократіями», — заявив Бжезінський.

Також він закликав посилити економічний тиск проти Росії.

«Нинішні санкції можуть завдавати збитків російській економіці, але їхнім результатом мало бути стримання російської агресії — і тут вони не досягли успіху. Санкції треба посилити і націлити їх на конкретних росіян, а також сформувати комплексні санкції проти російського фінансового та енергетичного секторів», — сказав експерт.

Із ним погодилась Селеста Валландер, колишня радниця президента Барака Обами та старший директор по Росії та Євразії у Раді національної безпеки США.

Щодо можливої російської змови з Талібаном, а також дій Кремля в Сирії, Валландер висловилась так: США повинні вибудувати оборону, зірвати ці операції і прямо змусити російське керівництво відповідати на військовому, політичному і найвищому рівнях влади. Якщо ми не захистимо себе, якщо ми не зірвемо ці російські операції, і якщо ми не змусимо російське керівництво відповідати, вони продовжуватимуть — і, можливо, нарощуватимуть напругу надалі".

Схожі новини