Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчена-втікачка з Гонконгу наважилася розповісти правду про COVID-19

  • 12.07.2020, 11:15
  • 3 031

Вірусологиня з Гонконгу Лі-Мен Янь утекла до Сполучених Штатів Америки, аби розкрити світовій спільноті правду про бездіяльність китайської комуністичної влади на початку пандемії Covid-19

Вона стверджує, що про небезпеку коронавірусу та особливості захворювання офіційному Пекіну було відомо ще до того, як оприлюднили перші дані. Наразі Янь перебуває у безпечному місці на території США, де вона дала інтерв'ю телеканалу Fox News.

«Чому я втекла до США? Причина полягає в тому, що я хочу розповісти правду про COVID», — сказала вона.

Дослідниця додала: якщо вона спробує розповісти свою історію в Китаї, вона «зникне і буде вбита».

Як стверджує Янь, вона була однією з перших у світі вчених, що вивчали новий коронавірус. Наприкінці грудня 2019 року її керівник у лабораторії ВООЗ університету у Гонконзі, доктор Лео Пун, попросив вивчити дивну групу випадків захворювання на SARS, котрі походили з материкового Китаю.

«Уряд Китаю заборонив закордонним експертам, зокрема з Гонконгу, проводити дослідження в Китаї», — сказала вона.

«Тому я звернулася до своїх друзів (у КНР — ред.), аби отримати більше інформації», — додала Янь.

Вчена мала розгалужену мережу професійних контактів у різних медичних установах у Китаї. Один з її колег, співробітник Центру контролю та профілактики захворювань, першим дізнався про ці випадки і нібито розповів їй 31 грудня про підтверджену передачу COVID-19 людини від людини задовго до того, як Китай та ВООЗ визнали, що таке поширення взагалі можливе.

Янь повідомив про деякі з цих ранніх даних своєму начальнику.

«Він просто кивнув», — згадала вона і наказав їй продовжувати працювати.

Як нагадує Fox News, за кілька днів, 9 січня 2020 року, ВООЗ оприлюднила заяву із такими словами: «За даними китайської влади, даний вірус може викликати важкі захворювання у деяких пацієнтів, але легко між людьми не передається».

За словами Янь, 16 січня вона знову повідомила про отримані нею свідчення та висновки своєму керівнику, але саме тоді він порадив їй «мовчати та бути обережною».

«Як він попереджав мене раніше: Не чіпайте червону лінію», — сказала дослідниця. Інакше «ми потрапимо в біду і зникнемо».

Вона також стверджує, що співголова лабораторії ВООЗ, професор Малік Пейріс, як один з тих, хто консультує керівництво цієї організації щодо пневмонії і легеневих хвороб, знав про рівень попередньої загрози, але нічого не вдіяв.

Своєю чергою, Пейріс не відповів на запити Fox News.

Водночас у ВООЗ журналістам заявили, що Янь, Пун чи Пейріс ніколи не працювали безпосередньо в Організації.

«Професор Малік Пейріс — експерт з інфекційних захворювань, який був у місіях та експертних групах ВООЗ, — як і багато людей, відомий у своїх сферах», — заявила представниця ВООЗ Маргарет Ен Гарріс в електронному листі на адресу редакції Fox News.

«Це не робить його співробітником ВООЗ. Також він не представляє ВООЗ», — наголосила вона.

Читайте також: Був за крок від таємниці коронавірусу… Саме через це доктора Бінг Лю й убили?

Янь каже, що її не дивує подібна ситуація, але вона не збирається зупинятися й, усвідомлюючи увесь ризик, і далі розповідатиме, що насправді відбувалося у Китаї в перші дні та тижні пандемії.

Тим часом до справи долучилося Федеральне бюро розслідувань США, яке почало власне розслідування на підставі свідчень вченої та наявних у неї даних. За словами, Янь її опитували годинами та залучили в якості доказу по цьому провадженню її мобільний телефон.

При цьому у ФБР сказали Fox News, що не можуть ані підтвердити, ані спростувати слова Янь.

Також Fox News було показано розписку про взаємодії дослідниці зі слідством.

Схожі новини