Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Корисні властивості моркви, про які мало хто знає

  • 11.07.2020, 20:18
  • 25.9K

Морква добре відома своїм впливом на поліпшення зору. Однак це далеко не єдина її властивість. Також вона сприяє здоров'ю серця, бореться з раком і запобігає старінню.

Це відмінне джерело мінералів (калію, фосфору, магнію, йоду і кальцію), вітамінів (А, В3, Е і К), а також фолатів і каротиноїдів, повідомляє cocinafacil.com.mx.

Корисні властивості моркви

Підтримує здоров'я очей

Бета-каротин, який міститься в моркві, діє як антиоксидантне з'єднання. Він перетворюється на вітамін, А (ретинол), сприяючи правильному функціонуванню сітківки очей. Його дефіцит в організмі може викликати ксерофтальмію — захворювання, яке характеризується сухістю сполучної мембрани, а також непрозорістю рогівки.

Бадьорить розум

Завдяки високому вмісту калію і фосфору морква відновлює нервову систему та перетворюється на ідеальну їжу для бадьорості розуму.

Корисна для шкіри

Вітаміни А, В і С разом з такими поживними речовинами, як флавоноїди, сприяють легшому загоєнню ран (у разі зовнішніх травм) і підтриманню здорової шкіри. Це пов'язано з тим, що альфа і бета-каротин, що містяться в моркві, є антиоксидантами.

Вони допомагають боротися з вільними радикалами, зменшують запалення в разі травми та прискорюють процес загоєння пошкодженої шкіри. Крім того, вітамін Е допомагає підтримувати її гладкою та еластичною.

Бореться з раком

Морква є одним із цінних продуктів, що мають найбільшу протиракову дію. Це обумовлено високим вмістом каротиноїдів — речовин, які не тільки надають їй помаранчевий колір, а й здатні запобігати різним видам раку.

Підтримує роботу травної системи

Будучи овочем з високим вмістом води, морква є гарним джерелом клітковини. Також науково доведено, що вона здатна збільшити вироблення слини і шлункового соку, які втручаються в процес травлення. Це допомагає запобігти печії та утворенню виразок, підтримуючи кишкову флору в здоровому стані.

Крім того, морква в сирому вигляді ефективна в боротьбі з закрепами, але при діареї її корисно їсти приготованою, оскільки тоді в'яжучі компоненти посилюються.

Стимулює апетит

Людям, які страждають на анорексію або інші розлади харчової поведінки, але намагаються з цим боротися, рекомендується вживати моркву, так як вона стимулює апетит.

Зміцнює нігті та волосся

Будучи багатою на бета-каротин, морква зміцнює волосся та нігті.

Запобігає старінню

Антиоксиданти, які в ній містяться, допомагають запобігти появі ознак старіння, в тому числі зморшок, роблячи шкіру пружною.

Підтримує здоров'я серця

Часте споживання моркви позитивно впливає на здоров'я серця, так як вона захищає артерії від появи бляшок, що перешкоджають правильному кровотоку.

Схожі новини