Корисні властивості моркви, про які мало хто знає
- 11.07.2020, 20:18
- 25.9K
Морква добре відома своїм впливом на поліпшення зору. Однак це далеко не єдина її властивість. Також вона сприяє здоров'ю серця, бореться з раком і запобігає старінню.
Це відмінне джерело мінералів (калію, фосфору, магнію, йоду і кальцію), вітамінів (А, В3, Е і К), а також фолатів і каротиноїдів, повідомляє cocinafacil.com.mx.
Корисні властивості моркви
Підтримує здоров'я очей
Бета-каротин, який міститься в моркві, діє як антиоксидантне з'єднання. Він перетворюється на вітамін, А (ретинол), сприяючи правильному функціонуванню сітківки очей. Його дефіцит в організмі може викликати ксерофтальмію — захворювання, яке характеризується сухістю сполучної мембрани, а також непрозорістю рогівки.
Бадьорить розум
Завдяки високому вмісту калію і фосфору морква відновлює нервову систему та перетворюється на ідеальну їжу для бадьорості розуму.
Корисна для шкіри
Вітаміни А, В і С разом з такими поживними речовинами, як флавоноїди, сприяють легшому загоєнню ран (у разі зовнішніх травм) і підтриманню здорової шкіри. Це пов'язано з тим, що альфа і бета-каротин, що містяться в моркві, є антиоксидантами.
Вони допомагають боротися з вільними радикалами, зменшують запалення в разі травми та прискорюють процес загоєння пошкодженої шкіри. Крім того, вітамін Е допомагає підтримувати її гладкою та еластичною.
Бореться з раком
Морква є одним із цінних продуктів, що мають найбільшу протиракову дію. Це обумовлено високим вмістом каротиноїдів — речовин, які не тільки надають їй помаранчевий колір, а й здатні запобігати різним видам раку.
Підтримує роботу травної системи
Будучи овочем з високим вмістом води, морква є гарним джерелом клітковини. Також науково доведено, що вона здатна збільшити вироблення слини і шлункового соку, які втручаються в процес травлення. Це допомагає запобігти печії та утворенню виразок, підтримуючи кишкову флору в здоровому стані.
Крім того, морква в сирому вигляді ефективна в боротьбі з закрепами, але при діареї її корисно їсти приготованою, оскільки тоді в'яжучі компоненти посилюються.
Стимулює апетит
Людям, які страждають на анорексію або інші розлади харчової поведінки, але намагаються з цим боротися, рекомендується вживати моркву, так як вона стимулює апетит.
Зміцнює нігті та волосся
Будучи багатою на бета-каротин, морква зміцнює волосся та нігті.
Запобігає старінню
Антиоксиданти, які в ній містяться, допомагають запобігти появі ознак старіння, в тому числі зморшок, роблячи шкіру пружною.
Підтримує здоров'я серця
Часте споживання моркви позитивно впливає на здоров'я серця, так як вона захищає артерії від появи бляшок, що перешкоджають правильному кровотоку.