Передплата 2024 «Добра кухня»

Переносять кліщі: на Львівщині із початку року виявлено 35 випадків хвороби Лайма

  • 11.07.2020, 16:57
  • 733

Експерт Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, лікар-інфекціоніст Наталія Тімко розповіла, як вберегтися від кліщів

В літню пору люди активно відпочивають на природі — це просто прогулянки у лісах та парках, риболовля, полювання і багато інших видів активного відпочинку, які приносять людям масу задоволення. Проте природа приховує в собі безліч небезпек для здоров’я людини. Одна із таких небезпек — кліщі — попереджають у Департаменті охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації.

Кліщі переносять хворобу Лайма — людина може занедужати після укусу комахи. Хвороба Лайма — небезпечне інфекційне захворювання, яке вражає у першу чергу серце, нервову систему та органи опорно-рухового апарату. Якщо вчасно не пройти курс лікування, то хвороба Лайма може призвести до інвалідизації і навіть смерті хворого.

У лісах кліщі, як правило, у великій кількості концентруються на лісових стежках, на узбіччях яких росте трава. Це пов’язано з тим, що кліщів дуже приваблює запах тварин і людей, які часто пересуваються по цих стежках. Люди часто помічають кліщів на верхніх частинах тулуба (плечі, шия), що і наводить думку про те, що вони падають на людей з дерев. Насправді кліщі — істоти вельми приземлені, в прямому сенсі цього слова, і перший пункт призначення для кліща це нижні кінцівки людей і тварин. До речі, перед тим, як вкусити, кліщ може 1−2 години перебувати на тілі. Тому не нехтуйте оглядом свого тіла після прогулянки на природі.

«Повернувшись додому, слід відразу зняти одяг, білизну, варто все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів», — розповіла експерт Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, лікар-інфекціоність Наталія Тімко. За її словами, із початку 2020 року на Львівщині уже зафіксовано 35 випадків хвороби Лайма, серед недужих — двоє дітей віком 10 — 14 років.

Щоб уберегтися від кліщів та їх укусів лікарка радить наступне:

Щоб було легше помітити кліщів, збираючись на відпочинок, потрібно одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. На голову потрібно одягати хустинку, кепку, капелюх.

Обираючи місце, де плануєте відпочивати, стежте, щоб поблизу не було високої трави, щоб місце не було захаращене і добре освітлювалося сонцем. Якщо виїжджаєте на природу з ночівлею, звільніть місце для привалу від сухої трави, гілок, хмизу. Час від часу оглядайте себе та осіб, що з вами, обов’язково вдома ще раз повторіть процедуру. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Якщо ви брали зі собою на відпочинок домашнього улюбленця, то його теж слід оглянути перед тим, як впустити в помешкання.

Можна використовувати засоби, що відлякують кліщів — репеленти. Але їх слід наносити відповідно до інструкції.

Схожі новини