Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нова українська крилата ракета наробила галасу у РФ: що відомо про цю зброю

  • 09.07.2020, 18:15
  • 6 015

Протикорабельна крилата ракета Р-360 "Нептун", яку розробляють в Україні, цілком спроможна захистити берегові кордони у випадку російської агресії на Чорному морі або з боку анексованого Криму і вже спричинила чималий галас в Росії

Про це сказав відомий волонтер Мирослав Гай, передає OBOZREVATEL.

Він прокоментував публікацію в американському журналі Forbes, у якому заявили, що українські протикорабельні ракети несуть справжню загрозу російському флоту.

«Нептун» може вражати декілька цілей одночасно, це дуже ефективна зброя. Якщо у нас буде декілька дивізіонів, вони значно розширять боєздатність України, зокрема в захисті берегової лінії. Торік під час випробувань ракета пролетіла 225 км. по складній траєкторії з пониженням висот і влучила в ціль", — нагадав він.

Нові українські крилаті ракети вже встигли розкритикувати в Росії. Професор Академії військових наук Р Ф Сергій Горбачов запевнив, що Україна сильно перебільшує ефективність нової ракети, її легко збити, тому за сучасними мірками їх можна вважати застарілою.

«Росія вже кілька тижнів проводить інформаційні операції проти України. Волонтери та військовослужбовці нещодавно із безпілотників розкидали над Донецьком і Луганськом листівки. У Росії була істерика, вони запевняли, що наші безпілотники не могли пройти їхню ПВО. А тут Україна заявляє про новітні комплекси „Нептун“. Можна тільки уявити, які емоції вирують серед російського керівництва», — припустив Гай.

Разом з тим командувач Військово-морських сил України Олексій Неіжпапа в недавньому інтерв'ю не виключив військової агресії з боку окупованого Криму і нагадав, що дальність ракетного комплексу «Нептун» дозволяє застосовувати його з материкової України на підходах до Севастополя.

«Україна посилює свої позиції на морі. Моє завдання зробити так, щоб основний удар ми могли прийняти не на березі, а на морі. Маємо зробити так, щоб противник перебував біля свого берега, знаючи, що ми сильні», — уточнив він.

Крилата ракета Р-360 «Нептун» призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5 тисяч тонн, має дозвукову швидкість (900 км/год). Дальність польоту — до 280 км. Розробники конструкторського бюро «Луч» запевняють, що ці керовані ракети «практично непомітні для ворожих радарів».

Читайте також: Без «Вільхи» Україна програє війну: завод для виробництва ракетного палива не фінансують

Нагадаємо, американські аналітики з центру The Jamestown Foundation вважають, що в умовах гострої нестачі прісної води в анексованому Криму, Росія може спробувати прорвати водну блокаду півострова, а пандемія коронавірусу — хороша можливість для глави Р Ф Володимира Путіна.

Схожі новини