Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МОЗ запустило тестування електронних лікарняних

  • 09.07.2020, 12:55
  • 838

Міністерство охорони здоров'я в тестовому режимі розпочало виписку електронних лікарняних на базі сервісу Пенсійного фонду

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер на брифінгу, передає «Інтерфакс-Україна».

«В електронній системі охорони здоров'я наразі розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків. Це скоротить час і дозволить далі працювати з цією інформацією. Один з таких висновків — листки тимчасової непрацездатності (лікарняні). Зараз у нас в роботі підготовка нормативно-правових актів, яка забезпечить роботу лікарняних. Ми запускаємо електронні лікарняні в два етапи», — пояснив заступник міністра.

За словами Кучера, є дві моделі розвитку проєкту: спрощена система, на базі розробок Пенсійного фонду України із спеціальним веб-інтерфейсом, де лікар за допомогою електронного цифрового підпису може вносити інформацію про пацієнта та його тимчасову непрацездатність. Далі в автоматичному режимі всім службам ця інформація буде надаватися з бази даних Пенсійного фонду. Іншою моделлю, яка повинна стати основною, буде загальна база даних eHealth, що об'єднає інформацію про пацієнтів з приватних, державних та комунальних лікарень.

«Перевага в тому, що розробка вже є, немає додаткового навантаження на основний компонент eHealth, і це дозволить запустити електронні лікарняні до кінця літа», — додав заступник міністра.

Кучер підкреслив, що Міністерство охорони здоров'я до 10 липня приймає від усіх відповідних медзакладів, які хочуть брати участь в тестуванні цієї системи, форми реєстрації.

Читайте також: Як оформити лікарняні, якщо вас послали на самоізоляцію

«Коли ми відпрацюємо всі технічні моменти та отримаємо зворотний зв'язок, тоді будемо переходити до фінального утвердження нормативних документів і запуску електронних лікарняних», — підкреслив заступник міністра.

За його словами паралельно розробляється цільова модель е-лікарняних, яка буде впроваджена в eHealth і почне роботу на початку 2021 року.

«Паралельно йде процес розробки цільової моделі. Як я казав, в базі даних eHealth вже є дані про пацієнта, тому лікар зможе виписувати е-лікарняні з мінімальною кількістю дій. Для підприємств обидві системи дозволять істотно економити час. Повноцінну модель впровадимо на початку 2021 року і інтегруємо в будь-яку медичну інформаційну систему, при цьому не залежачи від форми власності медустанови «, — сказав він.

Схожі новини