Передплата 2024 «Добра кухня»

У Києві викрали кримського бізнесмена: родина підозрює ФСБ Росії

  • 08.07.2020, 16:55
  • 854

У Києві викрали бізнесмена Сергія Ткаченка, його сім'я підозрює роботу російських спецслужб

Сім'я акціонера судноремонтного заводу «Південний» (окупований Севастополь) Сергія Ткаченка стверджує, що його викрали російські силовики. Перед цим він кілька років судився з Росією за «віджатий» в Криму бізнес, а в березні був заочно арештований російським судом, повідомляє УП.

До окупації півострова Росією Ткаченко жив в Києві, а туди літав працювати. За словами дружини бізнесмена Юліани, в 2014 році він не прийняв російське громадянство, був проти анексії і став персоною нон-грата. Росіяни включили його в базу нев'їзних і незаконно відібрали завод. Свої активи Ткаченко оцінив у 150 млн. доларів.

Бізнесмен відстоював свій бізнес в українських судах.

У перших числах березня 2020 року московський суд заочно заарештував Ткаченка: на термін в два місяці з моменту його затримання або екстрадиції в Росію. Разом з ним під заочний арешт відправили громадянина Польщі Сельвесюка.

Тоді кремлівські ЗМІ повідомляли, що Ткаченка і Сельвесюка в Росії звинуватили «в участі в злочинному співтоваристві і особливо великому розкраданні коштів». Український бізнесмен проходив у «справі братів Магомедових» про розкрадання грошових коштів АТ «Об'єднана зернова компанія» під час поставок українського зерна в 2012—2013 роках як бенефіціар компанії Newbay (Единбург).

Читайте також: ФСБ затримала і катувала українського прикордонника на межі з Кримом

Місяць тому Ткаченко через адвоката звернувся до Офісу генпрокурора із заявою про незаконне заволодіння його бізнесом у Криму, а також про незаконне притягнення його до кримінальної відповідальності в РФ.

Він просив розслідувати ці епізоди і дати оцінку «незаконним діям співробітників ГПУ і Нацполіціі», які, як стверджував, «беруть участь у виконанні нелегальних слідчих доручень Слідкому МВС РФ».

Але Офіс генпрокурора переадресував цю заяву в СБУ, а в СБУ сказали, що це не їх сфера відповідальності, і відправили в Нацполіцію.

1 липня Ткаченка викрали з салону краси невідомі: двоє чоловіків увійшли, вдягнули на бізнесмена наручники і вивезли його на сірому автомобілі.

Той факт, що при цьому невідомі «представилися федералами», на думку адвокатів і сім'ї, вказує на те, що Ткаченка викрали російські спецслужби.

Зараз Юліана Ткаченко стверджує, що отримує погрози від невідомих на свою адресу.

Національна поліція відкрила провадження за статтею 146 Кримінального кодексу — незаконне позбавлення волі або викрадення людини, однак не коментує, де Ткаченко може перебувати зараз і які версії розглядає слідство.

У МВС запевнили, що на розслідування злочину скеровані кращі сили, а також, що «поки немає підтвердження, що викраденого вивезли з території України».

Після викрадення в соцмережах з`явилася інформація про те, що Ткаченка могли вивезти до окупованого Криму.

У Держприкордонслужбі її не підтверджують, але і спростувати не можуть: будь-яка інформація про третіх осіб, які перетинають кордон, заборонено поширювати.

Схожі новини