Передплата 2024 ВЗ

Як вберегтися від бубонної чуми: рекомендації імунолога

  • 08.07.2020, 15:55
  • 1 873

Вірус бубонної чуми поширюється в умовах антисанітарії, а щоб від нього захиститися, потрібно дотримуватися правил гігієни

Про це розповіла лікарка-імунологиня, ревматологиня, епідеміологиня Людмила Смоліна, передає OBOZREVATEL.

Вірус передається фекально-оральним шляхом, а також через мишей та інших гризунів, уточнила вона.

Говорячи про небезпеку бубонної чуми для України, медикиня зазначила, що в нашій країні санітарні умови кращі, ніж в Монголії, де зафіксовано спалах цього захворювання.

Як пояснила лікарка, заразитися можна, не помивши руки після відвідування туалету, або після контакту із зараженою твариною.

«Вірус бубонної чуми передається через шкіру. Якщо людину вкусила мишача або щуряча блоха, або сам щур чи миша, або подряпала заражена кішка, на шкірі починають утворюватися блямбочки».

Водночас лікарка наголосила, що заразитися від хліба, що був виготовлений з борошна, у якому копирсалася заражена тварина, неможливо.

За її словами, найкращий захід профілактики — дотримання елементарних правил гігієни і «дезінфекція від гризунів».

Читайте також: Бубонна чума в Китаї: ВООЗ оцінила небезпеку розповсюдження

Нагадаємо, у Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що бубонна чума, випадки якої зафіксували в Китаї, притаманна цьому регіону і піддається лікуванню. У травні 2019 року в Монголії був оголошений карантин через спалах бубонної чуми, від якої загинули двоє людей.

Схожі новини