Передплата 2024 ВЗ

"Тиск став нестерпним": Гонтарева закликала МВФ забрати в України перший транш

  • 08.07.2020, 12:55
  • 1 147

Ексглава Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що МВФ має забрати в України перший транш допомоги, якщо на НБУ буде здійснюватися політичний тиск

Про це вона повідомила в інтерв’ю виданню Central Banking. Таким чином вона прокоментувала відставку глави НБУ Якова Смолія.

За її словами, без серйозного тиску з боку МВФ президент Володимир Зеленський, імовірно, призначить головою НБУ людину з оточення бізнесмена Ігоря Коломойського.

«Я не здивована, що він (Яків Смолій. — Ред.) пішов: тиск став нестерпним. Тиск був постійним, як з боку уряду, так і з боку союзників Коломойського в парламенті, таких як пан Дубінський», — підкреслила Гонтарева.

«Коли йде у відставку глава центробанку, одних заяв недостатньо. Щоб захистити реформи, які ми вже провели, МВФ повинен заявити, що не буде в подальшому проводити виплати Україні, поки Зеленський не призначить очільника, здатного захистити реформи», — заявила ексочільниця НБУ.

За її словами, заяви МВФ та країн G7 про незалежність Національного банку перетворилися на «красиві гасла, які не мають реального впливу».

Читайте також: Не вписався в економіку Зеленського: Смолій подав у відставку після публічного конфлікту із президентом

«Цей транш виплатили в межах угоди, у якій йшлося про незалежність центрального банку та економічні реформи. Якщо ж ці умови більше не чинні, то МВФ має сказати, аби Україна повернула отриману допомогу назад», — пояснила Гонтарева.

Вона додала, що політичний тиск на НБУ чинився і за часів її перебування на посаді голови українського центрального банку, однак останнім часом цей тиск став «нестерпним».

Схожі новини