Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Експерти прогнозують падіння української економіки на 10% у другому кварталі, - Reuters

  • 07.07.2020, 17:24
  • 892

Економіка Україна продемонструє падіння на 10% у другому кварталі, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, через карантинні обмеження

Про це пише Reuters.

Згідно зі щомісячним опитуванням експертів, яке провело видання, Україна продемонструє падіння на 10% у другому кварталі, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року через карантинні обмеження у зв'язку з коронавірусом. При цьому повне відновлення впродовж шести місяців неможливе.

Таким чином, 2020 рік відзначиться для України найбільшим економічним обвалом з 2014 року, коли Росія анексувала український Крим і розв'язала війну на Донбасі.

«Цифри економічної активності, швидше за все, покажуть весь масштаб кризи. Ми очікуємо, що скорочення поглибиться до 10% у порівнянні з минулим роком в другому кварталі», — повідомили виданню аналітики інвестиційної компанії ICU.

У виданні зазначили, що Україна уклала з МВФ угоду про кредитну програму на 5 мільярдів доларів для боротьби з економічними проблемами. Але ринки минулого тижня були шоковані несподіваною відставкою голови Національного банку. Аналітики допускають, що хороші успіхи українського аграрного сектору, який вже почав збирати врожай, може пом'якшити економічну шкоду від пандемії коронавірусу. Але споживчий попит й інвестиційна активність в 2020 році буде слабкою.

У той же час, експерти прогнозують, що в третьому кварталі український ВВП скоротиться на 5,5%, а в четвертому — на 3% у порівняні з попереднім роком. Державна служба статистики України опублікує свій звіт за другий квартал щодо ВВП у середині серпня. В першому кварталі українська економіка скоротилася на 1,3% в той час, як минулого року в цей період вона зростала на 2,9%.

12 аналітиків, опитаних Reuters, вважають, що у підсумку за 2020 рік скорочення економіки України буде становити 6,5% у порівнянні зі зростанням на 3,2% в 2019-му. Київ очікує падіння на 4,8%.

У той же час, зазначили у виданні, в ІСU прогнозують, що ВВП почне відновлюватися у третьому кварталі 2020 року, але дуже повільно через низькі доходи і обережну поведінку споживачів й інвесторів.

Схожі новини