Передплата 2024 ВЗ

"Я запитав у президента, чи повинен звільнитись, він відповів "так", - Смолій про деталі своєї відставки

  • 06.07.2020, 19:14
  • 968

Ексголова Національного банку Яків Смолій розкрив деталі спілкування із президентом Володимиром Зеленським напередодні свого звільнення.

Про це він розповів у інтерв’ю lb.ua

«Після засідання Національної ради реформ, 30 червня, в мене була зустріч з президентом. Під час цієї розмови я зрозумів, що маю запитати в президента, чи повинен звільнитись. Він відповів «так».

Смолій також спростував інформацію про те, що однією з ключових причин звільнення була позиція щодо облікової ставки.

«На цих зустрічах 30-го і 1-го ми не обговорювали жодних причин, критеріїв. Це була абсолютно спокійна розмова. Зрозумійте правильно, не було зі сторони президента такого, щоб він сказав: пиши заяву, йди, ти мені набрид. Я з контексту зрозумів, що маю звільнитися», — коментує ексголова НБУ.

Смолій підкреслив, що прийняв рішення про звільнення одразу після розмови із Зеленським, щоб Рада змогла обрати нового голову до канікул.

«…Ми абсолютно виважено обговорили з президентом, як і коли повинен відбуватися процес звільнення голови центрального банку, весь процес переходу, адже це важливо. Я запитав: «Коли ви хочете це зробити? На цій сесії ВР чи восени?».

Президент сказав, що на цій. Залишалося три робочих дні, наступний тиждень був не сесійний. Важливо, щоб нового голову призначили до того, як Рада піде на канікули (17 липня — ред.), щоб не було великого розриву (між звільненням і призначенням нового очільника НБУ, — ред.) Тому я зобов’язаний сказати всій спільноті, що 30 червня по обіді в нас була розмова з президентом, а 1 липня я подав заяву", — резюмує Смолій.

Схожі новини