Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Несподіванка. Депутати не збиралися звільняти Смолія

  • 06.07.2020, 16:55
  • 1 019

Критикуючи Національний банк, фінкомітет Ради не збирався звільняти голову НБУ Якова Смолія, його відставка стала несподіваною.

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев в інтерв'ю для liga.net.

«Для всіх це (відставка Смолія — ред.) було повною несподіванкою. У НБУ при ньому були і помилки, і хороше. Помилки ми завжди відверто обговорювали і завжди знаходили розуміння. І тут раптом така заява. Я вважаю, що вона неадекватна обставинам. Тим більше в такий складний період», — заявив Гетманцев.

За його словами комітет, готуючи проект постанови з критичною оцінкою НБУ, хотів дати політичну оцінку без юридичних наслідків.

«Було два варіанти постанови, другий — набагато жорсткіший. Там пропонувалося визнати Смолія таким, що втратив ділову репутацію. Ми проголосували проти…

Читайте також: Смолія звільнили з посади очільника НБУ

Це (проєкт постанови — ред.) чисто політична оцінка, юридичних наслідків немає. Ми не збиралися звільняти Смолія", — зізнається Гетманцев, додавши, що текст постанови готував депутат Дубінський.

Свою мотивацію щодо критики НБУ Гетманцев пояснив так:

«Ми зобов'язані порушувати проблемні питання та обговорювати їх. Минулої осені ми почали свою діяльність із прийняття закону про СПЛІТ, що посилило НБУ. Цієї весни прийняли банківський закон — він ще більше посилив НБУ і Фонд гарантування вкладів. Цей процес не може бути одностороннім, тим більше, що до Національного банку у нас є багато питань».

Схожі новини