Передплата 2024 «Добра кухня»

Що символізує вінок на Івана Купала?

  • 06.07.2020, 12:50
  • 3 840

У наші дні свято Івана Купала відзначають в ніч з 6 на 7 липня – раніше воно припадало на 23-24 липня (за старим стилем).

Наші пращури вірили, що саме на свято Івана Купала рослини набирають чарівних та цілющих властивостей, а дівчата плели з польових квітів вінки, щоб передбачити свою долю.

Як розповіла кореспонденту ВЗ Тетяна Пилипець, директорка Бібліотеки Іваничука, купальський вінок містить два символи: власне вінок, який є традиційним символом чистоти, дівоцтва і готовності до заміжжя. І купальську складову — вінок для Купальської ночі.

«Він виплітався з 12 трав і вони мали бути лікарськими: м'ята, чебрець, любисток, ромашка, деревій, полин та багато інших, залежно від регіону. Також, залежно від регіональних традицій, вінок після Купала могли посвячувати і використовувати для лікувальних чаїв (Галичина), або пускати на воду пару вінків, щоб подивитись, чи зійдуться у пару (Полісся), або пускати за водою свій, позначений яскравою стрічкою вінок, щоб він без перешкод виплив до великої води, символізуючи господині добру долю (Центральна Україна)», — додала Тетяна Пилипець.

Схожі новини