Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Визволення Слов'янська та Краматорська: як українці пригадали знаменну дату

  • 05.07.2020, 16:15
  • 1 864

У неділю, 5 липня, в Україні відзначається шоста річниця визволення Слов'янська та Краматорська від російських загарбників

До визначної дати українці заповнили стрічки в соцмережах історичними фото перших перемог наших захисників, повідомляє OBOZREVATEL.

День, що увійшов у новітню історію

Найяскравіша подія 5 липня 2014 року, що запам'яталася українцям найбільше — це встановлення бійцями-розвідниками 2-го батальйону Національної гвардії над міськрадою Слов'янська українського державного прапора. Ці кадри облетіли чи не увесь світ.

Того ж дня передові сили НГУ увійшли і до Краматорська. В авангарді були розвідники та сапери, а вже за ними рушили інші військові підрозділи.

Радісному дню звільнення зазначених міст передували три виснажливі місяці під ворожою окупацією. Однак захисники України змусили ворога відступити і ганебно залишити величезні арсенали російської зброї.

Втім, за це було сплачено велику ціну — адже у боях за Слов’янськ полягли приблизно 70 українських військових, а у боях за Краматорськ — 50.

Переможні бої

Доказом звитяги українських воїнів є архівне відео перших боїв за Слов'янськ. Унікальні кадри були зняті у триплекс БТРа захисників.

Героям довелося вести багатогодинний бій з найманцями з банди Гіркіна під час передисклокації з аеродрому Краматорська в базовий табір «Луна» в місті Ізюм.

У результаті воїни зуміли дати відсіч російським окупантам, однак у тому бою загинули офіцери СБУ Руслан Лужевський, Олександр Аніщенко (Герої України), а також прапорщик НГУ Віктор Долинський (кавалер Ордену «За мужність» 3 ступеня).

При цьому терористи «ДНР» зазнали нищівних втрат від рук воїнів ЗСУ, НГУ і СБУ. «Завдали серйозних втрат, бо більш ніж 40 осіб — «200» і близько 100 поранених. Морг був заповнений, у них був шок. Є висловлювання Гіркіна, що це для них було маленьке «пекло», — згадував екскомандувач НГУ Юрій Аллеров.

Міста миру та спокою

Про історичну дату у новітній історії України згадали багато відомих українців та звичайних громадян, які діляться спогадами та архівними кадрами тих подій.

Так, зі словами привітань до мешканців звільнених міст звернувся командувач ОС ЗСУ Сергій Наєв, зазначивши, що події 5 липня 2014 року почали нову сторінку їхнього життя.

«Звільнення цих стратегічно важливих міст від тривалої облоги відбулося після майже трьох місяців бойових дій на Донбасі. Але воно стало черговою перемогою наших Збройних сил над кремлівськими найманцями, що залишили після себе величезні арсенали зброї російського виробництва», — пригадав Наєв.

«Саме з цього дня у визволених містах почалося мирне життя, а ви стали почуватися вільними громадянами України. І я щиро впевнений, що ми ніколи більше не дозволимо загарбникам ступати на нашу з вами рідну землю», — запевнив він.

Крім того, командувач ОС ЗСУ висловив співчуття рідним і близьким українських воїнів і місцевих мешканців, які поклали своє життя за незалежність України, а також подякував тим, хто продовжує боронити рідну землю.

Також із важливою датою в історії незалежності України народ привітав п'ятий президент України, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко.

«Шість років тому українські воїни вибили російських бойовиків зі Слов’янська і Краматорська. 5 липня 2014 року над цими містами було піднято синьо-жовтий прапор. Ми усі добре пам'ятаємо історичні кадри військової хроніки, на яких мешканці українського Донбасу із вдячністю і пошаною зустрічали наших воїнів-визволителів. Щиро дякую тим, хто вірив і вірить в Україну, тим, хто зараз день за днем наближає нашу перемогу», — зазначив політик у себе у Telegram.

Порошенко наголосив, що боротьба за вільний український Донбас триває, адже Російська Федерація не зреклася своїх агресивних планів. І про це не варто забувати, аби не втратити Україну.

«Але ми не здамося, ми переможемо, бо з нами правда, з нами Бог і з нами Україна. Слава нашим Героям-захисникам! Слава Україні!» — сказав Порошенко.

А воїн ЗСУ Євген Ісаєв нагадав українцям про Героїв, які віддали своє життя під час останнього бою за Слов'янськ. Йдеться про десантників 79 ОДШБр ВСУ Дмитра Кєду та Антона Лисечка.

«4 липня під час заключного етапу зі звільнення міста загинули воїни-десантники 79 ОДШБр Дмитро Кєда і Антон Лисечко. У той день Дмитру виповнилося 19 років. Сам луганчанин. Я дуже добре пам'ятаю той день», — згадує Ісаєв.

За його словами, о 8 ранку, стоячи в колоні та вже готуючись до наступальних дій на останньому блокпосту, побратими вітали Дмитра з днем народження. А вже близько 12:30 Кєда лежав в Ісаєва на руках без свідомості, роблячи останні подихи в своєму молодому житті.

«Шановні жителі міста Слов'янськ та інших міст. Пам'ятайте, якою ціною ви можете сьогодні нормально жити і якою ціною ви сьогодні будете святкувати. Вічна пам'ять всім, хто навіки залишився в степах Донбасу», — зворушливо підсумував воїн.

Тим часом прем'єр-міністр України Денис Шмигаль особисто відвідав звільнені міста та привітав їхніх мешканців та захисників із урочистим днем.

«Жахливо усвідомлювати, що тоді, у 2014 році, протягом трьох місяців бойовики тримали в заручниках мешканців окупованих міст. Проросійські терористи цинічно прикривалися мирним населенням, і нашим воїнам доводилося ціною власних життів робити все можливе, щоб уберегти місцевих жителів», — написав він на своєму Telegram-каналі.

«І тому сьогодні я з особливою гордістю дивився на трьох маленьких українців, які народилися в день, коли над чотирма містами українського Донбасу (маються на увазі ще Дружківка та Костянтинівка. — Ред.) знову замайорів синьо-жовтий прапор. Адже, дивлячись на них, я бачу майбутнє України. Я вірю у майбутнє, де на всій українській землі панує мир і добробут. Разом ми обов'язково переможемо! Слава Україні!» — зазначив очільник уряду.

А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков поділився на своїй сторінці у Twitter особливим фото, зробленим вранці після звільнення Слов'янська.

«Сьогодні день визволення Слов'янська! Українського міста, яке вже 6 років — без окупантів і всякої нечисті. На фото 2014-й рік, ранок після напруженого дня. В асфальті, поруч зі зрешеченою кулями стелою, — нерозірвані міни. Ми дуже втомлені та щасливі!» — написав глава МВС.

Подібними дописами та фото рясніють і сторінки пересічних українців у соцмережах. У них вони дякують своїм Героям сучасності та захоплюються їхнім подвигом.

«Сьогодні — 6-та річниця звільнення міста від російсько-терористичних військ. Це справжній другий день народження! Все буде Україна!», «5 липня 2014-го року було звільнено Краматорськ від російських „іхтамнєтов“ та колаборантів. Доземний уклін всім, хто боронив і боронить українську землю! Героям Слава!», «Цього дня у 2014 році в ці українські міста прийшов мир та спокій. Слава Україні!» — пишуть люди.

Схожі новини