Передплата 2024 ВЗ

Зеленський привітав українців із Днем Військово-Морських Сил

  • 05.07.2020, 12:55
  • 1 059

Президент України Володимир Зеленський висловив упевненість в тому, що всі тимчасово окуповані території держави неодмінно будуть звільнені від загарбників

Про це він заявив під час урочистого звернення до військових моряків та усіх українців із нагоди Дня ВМС ЗСУ в Одесі. Його вітання транслювалося на офіційній сторінці Офісу президента у Facebook.

«Рік тому на день ВМС я також був в Одесі. Відвідував родини моряків, які були в російському полоні. Тоді я дякував матерям, дружинам за витримку, і я обіцяв зробити все, щоб вони повернулись додому. І сьогодні я хочу подякувати вам за те, що вірили, і за те, що дочекались», — сказав глава держави, адресуючи свої слова Героям та їх родинам.

Також він подякував морякам за те, що вони стали живим символом волі та нескореності. Зеленський наголосив, що українські моряки не знають слова страх, але знають, що таке сила.

«Сьогодні рік, як наші хлопці вдома. Вони продовжують службу на захисті України. Стоїть буксир „Яни-Капу“, повернуті катери, а в містах Краматорськ та Слов'янськ майорить жовто-синій прапор. І це дає мені сили вірити, що у нас все вийде. Ми повернемо всі наші території, віру в правду і справедливість, ми повернемо вільну та непереможну Україну! Зі святом кожного з нас, слава Україні!» — пообіцяв президент.

Зеленський передав ордени «Золота Зірка» рідним загиблих Героїв України — викладачки вищої математики та інформаційних дисциплін державного вищого навчального закладу «Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу» Ганни Бортюк і командира відділення державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України в Одеській області, прапорщика служби цивільного захисту Сергія Шатохіна.

Нагороду Ганни Бортюк отримав її чоловік Микола, а нагороду Сергія Шатохіна — дружина Героя Людмила.

25 січня 2020 року глава держави підписав указ про присвоєння звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» Ганні Бортюк і Сергію Шатохіну (посмертно). Вони пошановані високою нагородою за героїзм і самопожертву під час пожежі в одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, що трапилася 4 грудня 2019 року.

Також президент вручив державні нагороди з нагоди Дня Військово-Морських сил України.

Зокрема, орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено старшого мічмана Андрія Марчука та старшину Володимира Сорочана.

Медаллю «За військову службу Україні» нагороджені капітан Сергій Волинський, капітан Ярослав Волянський, капітан ІІ рангу Олексій Корецький та лейтенант Роман Сухина.

Медаллю «Захиснику Вітчизни» нагороджені старшина Андрій Вакуленко та капітан І рангу Роман Кодимський.

«Сьогодні ми нагороджуємо орденами та медалями найкращих з українських військових моряків. А крім цього, відзначаємо званням Герой України та орденом „Золота Зірка“, на превеликий жаль — посмертно, за відвагу в порятунку людей під час пожежі в Одеському коледжі», — сказав Зеленський.

Нагадаємо, під час робочої поїздки до Херсону Зеленському подарували кримськотатарський прапор. Президент пообіцяв, що тимчасово окупований Росією Крим обов'язково повернеться до України, і тоді цей прапор він підніме над ним.

Схожі новини