Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Старосамбірщина поплила

Лісівники кажуть, що їхньої вини у паводках нема.

Рясні дощі наробили лиха на Старосамбірщині. Перший паводок, який спіткав горян тижнів два тому, хоч і був страшним, але не на стільки, як вчорашній. Цілий день без перерви «на обід» періщив дощ. Під вечір, коли набубнявіла земля відмовилася приймати воду, все й потекло. Підтоплення сталося у різних частинах величезного району — не відразу й збагнеш, чому стихія так точково гаратала.

Загалом мирна річка Катинка показала свій норов. У зведення обласних надзвичайників потрапило село Лопушниця. Там підтопило один житловий будинок, півсотні підвалів, 10 господарських будівель, 50 присадиб. Впали три електроопори, розмило 15 метрів сільської дороги, а без доїзду залишалося 25 будинків. Відрізало від світу білого навіть будинок місцевого священника отця Степана. Каже, то є дуже страшно, коли виходу з обійстя нема. Інший мешканець того закутка, який має власний бізнес, бідкався, що затопило його приватну будівлю, хоча, як світ світом, там ніколи води не було.

Департамент дорожнього господарства Львівської ОДА і свого додав: через рясні дощі та некеровані води заблокованими залишилися відтинки шляхів Старява — Катино, Рожеве — Поляна, Гуманець — Райнова Старосамбірського району. Облавтодор алярмово скерував туди свою техніку.

Люди вкотре заговорили про незаконну вирубку лісів, і як наслідок — паводки. Натомість лісівники переконують, що не в тім проблема, мовляв, науковці давно довели: ліси не є основною причиною паводків, а рясні дощі, які земля в якийсь момент відмовляється приймати. Як аргумент виставляють той факт, що нищівна повінь 1980 року була, але стільки рубок і галасу навколо лісів на той час не спостерігалося.

Схожі новини