Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені серйозно заговорили про другу хвилю коронавірусу: які країни вже під загрозою

  • 02.07.2020, 15:52
  • 879

Пандемія коронавірусу не тільки не закінчилася, але ще й прискорюється. А якщо в якомусь регіоні стало спокійніше, це не означає, що COVID-19 відстав від людства.

Такого висновку дійшло багато вчених, акцентуючи увагу на другій хвилі пандемії. Про це йдеться в матеріалі «Радіо Свобода».

Підкреслюється, що із 45 країн світу, у яких коронавірус вдарив найсильніше, в десяти за останні тижні після зняття карантину різко почали зростати випадки інфікування. Йдеться про США, Іран, Швецію, Німеччину, Швейцарію, Францію, Бангладеш, Україну, Саудівську Аравію та Індонезію.

Хоча і в тих державах, де карантин майже не знімали, зростання кількості хворих все одно триває: Домініканська Республіка, Чилі, Індія, ПАР, Португалія, Бразилія, Єгипет, Болівія, Аргентина, Колумбія, Ірак, Філіппіни, Панама, Кувейт, Оман і Китай.

Водночас, попри постійні заяви дослідників із різних країн і Всесвітньої організації здоров'я, ні ліків, ні вакцини від нового типу коронавірусу досі немає. Ба більше, епідеміологи навіть не можуть оцінити ефективність препаратів, якими вже пробували лікувати заражених COVID-19.

Крім цього, вчені не можуть знати, як саме влада країн впроваджувала ліки і чи слухалися їх медики. Інші не можуть оцінити вплив на епідемію «соціального дистанціювання», закриття торгових центрів та аеропортів або носіння масок і рукавичок.

«Наприклад, чому після переходу освіти на віддалене навчання зростання кількості заражень сповільнилося, а після протестів у Північній Осетії або знаменитого стовпотворіння в Московському метрополітені — не прискорилося? Або чому повторне зростання кількості інфікованих вірусом у США почалося не в тих штатах, де яких йдуть масові протести? Статистичні дані в багатьох країнах теж залишають бажати кращого», — йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що деякі вчені не можуть дати розумне пояснення про колективний імунітет. Оскільки одні дослідження говорять, що антитіла зберігаються на декілька місяців, інші — що у зараженої людини після одужання виробляється альтернативний довгостроковий імунітет.

«Тому поки нам залишається сидіти і чекати, чим же все це закінчиться», — констатують у публікації.

Схожі новини