Передплата 2024 ВЗ

"Україна не вимагатиме від РФ компенсацію за анексію Криму", - очільник МЗС

  • 01.07.2020, 11:15
  • 766

Україна не буде наполягати на компенсації за анексію Криму Росією, оскільки це зашкодить стратегії, яку розробив Київ. Йдеться про незаконну окупацію півострова

Таку заяву зробив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час інтерв'ю виданню «Крим.Реалії».

«А ви хочете, щоб ми визнали незаконну окупацію, попросили собі компенсацію за це? Чи як? Типу — заплатите гроші і все буде нормально? Ні! Стратегія абсолютно інша. Ми так і говоримо, що відбувається тимчасова незаконна окупація. Наголошуючи, що це тимчасове явище, воно незаконне, і що це — окупація за міжнародним правом. Це стартова позиція, з якою ми працюємо над тим, щоб зрештою ця окупація припинилася», — висловився Кулеба.

Очільник МЗС наголосив, що, українські компанії мають право позиватися до РФ з вимогою відшкодування збитків через незаконну окупацію території. Однак «дуже важливо, щоб у судових процесах жодним чином не визнавалася юрисдикція Російської Федерації в ширшому статусі, ніж статус держави-окупанта».

Читайте також: «Що ж, переживемо», — Кулеба про погіршення відносин із Грузією

«Але наше ключове завдання, моє ключове завдання, як представника МЗС, це тримати ось цю рамку — тимчасова незаконна окупація», — пояснив міністр закордонних справ.

Нагадаємо, постійний представник президента в, А Р Крим Антон Кориневич повідомив про розробку стратегією з деокупації та реінтеграції, А Р Крим та м. Севастополя. Кориневич зазначає, що значним важелем тиску на державу-окупанта є відновлення постачання води на півострів лише за умови деокупації.

Схожі новини