Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Софія Федина: «Говорять про п‘ять областей, а кошти виділяють для чотирьох»

  • 30.06.2020, 15:07
  • 1 090

У Порошенка пропонують обласним радам взяти шефство над потерпілими від повені районами, зокрема, над процесом використання коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха. Про це сказала народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Софія Федина на брифінгу у Верховній Раді.

«Дуже хотілося б з огляду на те, що у нас влада часто неспроможна, щоб саме місцеві органи влади, особливо обласні ради взяли на себе відповідальність і шефство над процесом відновлення, який буде відбуватися. Зокрема, контроль над процесом надходження і витрат коштів, оскільки часто гроші виділяють, а потім вони кудись зникають», — зауважила депутат.

«Сьогодні пленарне засідання сесії мало б розпочатися з того, що тут мав бути присутнім Кабмін, прем’єр-міністр України з конкретними пропозиціями змін до бюджету і щодо того, щоб на ці області було виділено не кошти на кільканадцять кілометрів доріг, а насправді ми б подумали, як комплексно можна не тільки вирішити проблеми, з якими зіткнулися люди сьогодні, але і розробити план убезпечення в майбутньому від таких трагічних наслідків повені», — додала Федина.

Федина подякувала органам місцевого самоврядування, обласним радам, волонтерам, людям доброї волі, які долучилися в усіх п’яти областях до допомоги людям, що постраждали від стихійного лиха. Крім того, Софія Федина закликала долучити Тернопільську область до програми державної допомоги.

«На жаль, я змушена сьогодні говорити про безпринципність, ницість, можливо непрофесійність і зневагу до одного з регіонів України, який потерпів від нещодавнього стихійного лиха — повені. Мова йде про Тернопільщину. В той час, коли Кабмін говорить про п’ять областей, які зазнали втрат через стихійне лихо, кошти виділяють тільки для допомоги чотирьом областям. На Тернопільську область виділено нуль гривень», — сказала Федина.

Вона нагадала про наслідки повені для Тернопільщини.

«Всього постраждав 21 населений пункт у чотирьох районах області: Монастириському, Бучацькому, Заліщицькому та Борщинському. Зокрема, затоплено 122 будівлі, 53 житлових, 68 господарських, обласний дитячий комунальний санаторій в м. Заліщики. Це все в 7 населених пунктах… Затоплено 752 га сільськогосподарських угідь в 20 населених пунктах, в тому числі, 265 приватних присадибних господарств. Я так розумію, що для уряду всі ці містечка, села, всі ці люди, господарства є просто сміттям, тому що допомоги від держави їм не належить», — додала депутат.

Федина також відзначила, що є райони, зокрема в Івано-Франківській області, які досі не відвідали представники влади.

«Тут велика подяка багодійникам. Саме в ці місця, де найбільше постраждали люди від повені, де взагалі важкодоступні місця, саме туди приїхав Петро Порошенко з командою, хоча як народний депутат від мав би спостерігати, як вирішує це питання влада. Тут маємо об’єднатися ми усі», — наголосила депутат.

«Насправді я бачу, що замість того, щоб системно вирішувати, зокрема, проблеми, пов’язані із стихійним лихом, ми маємо переслідування політичних опонентів, ми сьогодні чомусь розглядаємо питання про збільшення зарплат прокурорам і суддям. Порушують в парламенті питання про ігровий бізнес, але ті питання, які закладають усі проблеми в нашій державі, чомусь спускають на гальмах. Вже під час пандемії продавали маски в РФ і за ціною, набагато нижчою, ніж іншим державам. Ось які є пріоритети сучасної влади», — сказала Федина.

Схожі новини