Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені знайшли новий спосіб зараження коронавірусом: чого слід остерігатися

  • 27.06.2020, 14:35
  • 5 717

Коронавірусом можна заразитися під час купання у прісних водоймах. Науковці виявили: після потрапляння до річкової води частинки коронавірусної інфекції COVID-19 можуть виживати до 25 днів, якщо її температура буде досить низькою

Про це заявили польські та британські вчені, йдеться на медичному порталі medRxiv.

Під час свого дослідження вчені оцінили тривалість існування вірусу у водоймах, за умови потрапляння в них стічних вод, а також ризик інфікування в разі контакту із зараженою водяною системою. Як зазначається, стічні води можуть безпосередньо потрапляти у водну систему, наприклад, через збої або відсутність коштів обробки стоків.

«Природні водні системи можуть слугувати каналом передання COVID-19. Ми дійшли висновку, що вірус може залишатися стабільним до 25 днів», — йдеться в дослідженні.

За оцінками вчених, найбільш висока загроза зараження існує ​​в державах з низькими обсягами споживання питної води, високою часткою зараженого населення, а також слабким розведенням стічних вод, які потрапляють у водойми. До цієї категорії потрапили, зокрема, Іспанія, Велика Британія і Марокко. Порівняно невелика загроза зараження — у Канаді, Норвегії і Венесуелі.

Читайте також: Які групи крові чутливіші до COVID-19? Нове дослідження

Як стверджується, вірус може перебувати у воді протягом тривалого часу, якщо її температура буде досить низькою. Вчені також припускають, що коронавірус може існувати досить довго і в морській воді. Але тоді він є загрозою для китоподібних, оскільки через їхню ротову порожнину «постійно проходять великі обсяги води».

Схожі новини