Передплата 2024 ВЗ

Ексдепутата Миколу Мартиненка засудили до 28 місяців ув’язнення

  • 26.06.2020, 22:48
  • 3 975

Федеральний кримінальний суд Швейцарії 26 червня визнав його винним у відмиванні близько 2,8 мільйона євро через швейцарську фінансову систему «у складі злочинного угруповання».

Про це повідомляють «Схеми» із посиланням на джерела.

Крім того, суд визнав винним ще одного громадянина України Павла Скаленка, який разом із ексдепутатом фігурує і в українському кримінальному провадженні НАБУ та САП.

Миколі Мартиненку оголосили вирок у вигляді 28 місяців ув’язнення, 12 з яких «безумовного відбування». Павлу Скаленку — 24 місяців ув’язнення.

Засідання кримінальної палати Федерального кримінального суду відбулося 26 червня о 14:00 за місцевим часом у місті Беллінцона.

Раніше швейцарські правоохоронці заявили, що Мартиненко та Скаленко підозрювались у тому, що відкривали у швейцарських банках рахунки, з яких купували нерухоме майно та активи у Швейцарії та інших країнах — таким чином відмиваючи кошти, отримані незаконним шляхом в Україні та Чехії.

За даними слідства, колишній депутат доручив Скаленку створити офшорну компанію в Республіці Панама. Її директорами виступали різні громадяни Панами, але всі вони призначили Мартиненка своїм уповноваженим представником.

Відтак, стверджують правоохоронці, за вказівкою Мартиненка його спільник відкривав банківські рахунки у Швейцарії від імені офшорної компанії, зазначаючи в документах бенефіціарним власником активів Мартиненка.

Микола Мартиненко своєї провини за цими звинуваченнями не визнавав.

Справа у Швейцарії пов’язана із українською справою щодо колишнього народного депутата та його спільників, яку вели НАБУ й САП і яка нині розглядається у Вищому антикорупційному суді.

Нагадаємо, Мартиненка затримали 20 квітня 2017 року та повідомили йому про підозру. 22 квітня суд відмовився заарештувати Мартиненка і віддав його на поруки депутатам та міністрам.

Після цього детективи близько року розслідували справу, і 22 травня 2018 року передали обвинувальний акт до суду.

Схожі новини