Передплата 2024 «Добрий господар»

Перешкоджання журналістській діяльності. Інститут масової інформації відреагував на недопуск медій до Зеленського у Херсоні

В Інституті масової інформації вважають, що не допускаючи деякі ЗМІ на зустріч з президентом Володимиром Зеленським на Херсонщині, влада перешкоджає діяльності журналістів.

Про це повідомила очільниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерини Дячук, повідомляють #Букви.

В ІМІ зазначили, що влада не має ділити ЗМІ на лояльні та нелояльні.

«Оскільки лояльні журналісти, ми всі розуміємо, це ті журналісти, які не будуть об’єктивно висвітлювати усі позиції сторін і будуть робити таку собі „теплу ванну“ для влади. В тому числі, це зараз робиться для пана Зеленського», — сказала Дячук.

Вона додала, що останнім часом обмеження представників ЗМІ під час поїздок Зеленського спостерігається регулярно.

«Ми фіксуємо таку тенденцію, що в регіонах під час робочих поїздок спостерігається така обмеженість певних ЗМІ й це аргументується карантинними обмеженнями, наприклад, такий випадок ми зафіксували на початку червня на Хмельниччині, коли також журналісти скаржились, що їх не допускають висвітлювати робочий візит пана Зеленського. Зараз у нас стався такий інцидент в Херсоні. І власне, те, що журналісти організували такий флешмоб, коли вони виходять з порожніми сторінками, це показує якраз саморегуляцію медіаспільноти на регіональному рівні й це до себе увагу привертає і виносить цю ситуацію на всеукраїнський рівень, тому що ми бачимо, що цей флешмоб вийшов за межі Херсонської області», — зазначила представниця ІМІ.

Вона також наголосила, що акредитація не має бути умовою допуску чи недопуску журналіста на заходи, які проводить влада.

«Щодо того, акредитація чи не акредитація, ми знаємо, що є в законі „Про інформацію“ стаття 26 і там чітко говориться, що навіть, якщо є та акредитація — вона не має бути умовою допуску чи не допуску журналіста на заходи, які проводить влада. Отже, в цій ситуації, що сталася сьогодні в Херсоні ми можемо вбачати ознаки перешкоджання професійній діяльності журналістів», — пояснила вона.

За словами Дячук, в ІМІ помітили тенденцію, що вимоги щодо обмеження журналістів висуває Офіс президента і це пояснюється карантинними обмеженнями.

«Водночас, якщо місцева влада робить списки акредитації, то вона має мати документи, де будуть прописані ті обмеження, на які вони посилаються. Наприклад, постанову Кабміну. […] Така закритість влади у нас спостерігається, і ця тенденція з карантином посилилась. В деяких моментах дуже „добре“ використовувати якісь карантинні обмеження для не допуску журналістів, які не подобаються владі», — додала вона.

Схожі новини

Читайте також