Передплата 2024 «Добра кухня»

«Аби Бабин Яр із місця забуття перетворився на місце пам’яті»

Український режисер Сергій Лозниця розпочинає роботу над документальним проєктом для Меморіального центру Голокосту

Проєкт «Бабин Яр. Контекст».буде засновано на архівних матеріалах, знятих із червня 1941 року, від початку війни між Німеччиною та Радянським Союзом, по березень 1961 року, коли сталася Куренівська трагедія. Усього буде змонтовано 25 епізодів, які протягом року будуть презентовані на сайті Меморіального центру. Епізоди з часом увійдуть до експозиції майбутнього музею.

Також із матеріалів проєкту буде створено повнометраж­ний документальний фільм. За словами Лозниці, у проєкт уві­йдуть не лише відомі докумен­ти, а й матеріали з архівів, яких кінематографісти досі не торка­лися.

«Співпраця з Меморіальним центром „Бабин Яр“ — вели­ка честь для мене, — каже Сер­гій Лозниця.- Займаюся те­мою Бабиного Яру багато років, вивчаю архіви, готую ігровий фільм про події літа-осені 1941 року. Завдяки участі Меморі­ального центру у мене є можли­вість зібрати в одне ціле увесь корпус збережених кіноматері­алів, прямо чи опосередковано пов’язаних з трагедією Баби­ного Яру. Вважаю, така робота необхідна для того, щоб київ­ський Бабин Яр з місця забуття перетворився на місце пам’яті». Нагадаємо, 2018 року Лозни­ця отримав премію конкурсної програми «Особливий погляд» 71-го Каннського кінофести­валю — за фільм «Донбас». Ре­жисер є лауреатом Державної премії України ім. Олександра Довженка.

Схожі новини