Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Біля луцького собору квітнуть тисячі троянд

У теплі роки розарій тішить око барвами аж до Різдва

У центрі Луцька літо пахне трояндами. Адже на території Свято-Троїцького кафедрального собору розквітає розарій. Неймовірні пахощі линуть на всю Театральну площу!

Перші сортові кущі з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла тут висадили у 2014 році. Троянди прижилися — й невдовзі досадили ще. Сьогодні на території храму росте понад тисяча кущів. І квітнуть вони у теплі роки аж до Різдва!

А манять вони не лише пахощами, а й барвами: від біло-кремових відтінків до соковито бордових. Є однотонні, є з вкрапленнями інших тонів чи й зовсім рябенькі. Жовті, рожеві, червоні… Одні височіють в людський зріст, інші плетуться над лавами, на яких люблять присісти прихожани, віддаючи шану похованим на тутешньому прицерковному цвинтарі.

— Нам вдалося виростити вже понад 50 сортів української, польської та англійської селекцій, — розповідає викладач Волинської православної богословської академії, кандидат мистецтвознавства Тетяна Бокій, яка опікується трояндами.

Видно, що не лише вона любить квіти, а й вони — її. Бо такої краси ще у ботанічних садах треба пошукати.

— У давні часи ружа була символом чистоти й піднесеності, — каже прессекретар Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко. — Не випадково цю рослину називають «королевою квітів». У давні часи при монастирях завжди створювали великі розарії. Тож у владики виникла ідея відродити традицію уквітчувати храм в прославленні ім’я Божого. Ми маємо робити цей світ гарнішим. Адже через красу людина теж навертається до Бога.

Поміж трояндами квітне лаванда та росте вічнозелений самшит. Справді відчуваєш себе тут, як у райському саду.

Схожі новини