Передплата 2024 «Добра кухня»

Найстаріше підприємство Європи, Дрогобицький солевиварювальний завод, призупиняє роботу

Виникли затримки з реалізацією продукції.

Про це у Фейсбуці повідомляє одна із сьогоднішніх працівниць підприємства. За ії словами, на складах, де станом на сьогодні зберігається близько 25 тис. упаковок, все завалено сіллю. На ситуацію відразу ж відреагували місцеві волонтери. Згадавши про лозунг «Свій до свого по своє», вони закликають жителів міста та краю самим прийти на підприємство, щоб придбати для власних потреб сіль. Тим, хто живе в інших містах, але готовий підставити плече колективу солевиварювального, своє «посередницькі» послуги, згадавши про можливості «Нової пошти», пропонує керівник інформаційно-туристичного центру Дрогобича Ігор Чава.

Дрогобицька сіль, яка, за словами теперішнього керівника підприємства Дмитра Ковальова, видобувається за тією ж самою технологією, що й 800−900 років тому, справді славиться своєю високою якістю. Вона — екологічна чиста. Для ії очистки на підприємстві не використовуються жодні хімічні реагенти.

Але є одне маленьке «але». Як заявив у розмові з нами Дмитро Ковальов, кризи на підприємстві немає. Оприлюднена у Фейсбуці інформація не відповідає дійсності. На заводі, де працює 28 людей, виробництво не призупинено. Сьогоднішня пауза пояснюється тим, що проводяться деякі планові заходи, які здійснюються у зв’язку з заміною панв-ємностей для випарювання солі. Йдеться про циклічні сезонні процеси, які повторюються тричі на рік — наприкінці зими, на межі весни — літа та восени. У цей час на складі справді створюються запаси солі, але вони не є ознакою кризи. Через деякий час все стане на свої місця.

Людей, які хочуть підтримати місцевих солеварів, Дмитро Ковальов просить пам’ятати про протикарантинні заходи, не приходити на завод для придбання тут солі. Купити продукцію підприємства можна в магазинах. Один кілограм видобутої в Дрогобичі солі коштує 16 грн.