Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чиновники зі США і ЄС вважають, що Путін знову може напасти на Україну за сценарієм Криму і Донбасу

  • 24.06.2020, 14:37
  • 1 152

Американські та європейські чиновники побоюються, що президент Росії Володимир Путін намагається закласти основу для подальшого військового вторгнення в Україну.

Їх, зокрема, налякала його заява в документальному фільмі «Росія. Кремль. Путін» про російські історичні території, які нібито як «подарунок» дісталися колишнім країнам СРСР після його розпаду. Про це пише Time.

Зазначається, хоча спікер глави Р Ф Дмитро Пєсков виправдався, підкресливши, що у Росії немає територіальних претензій до своїх сусідів, союзники США висловили стурбованість. Вони вважають, що Путін може зробити ще один агресивний крок, намагаючись відвернути увагу від невдалої реакції на коронавірус у країні та стабілізацію російської економіки.

І тільки погіршили ці побоювання через інші кроки глави РФ. Наприклад, його рішення провести великий військовий парад у Москві 24 червня, незважаючи на те, що країна займає третє місце за кількістю хворих на COVID-19.

У матеріалі нагадали, що один європейський чиновник у фільмі назвав російську анексію Криму в 2014 році «демократичним вибором населення півострова». Цей його «аргумент» не визнають у країнах Європи й вважають «особливо тривожним». Зараз же такою точкою стурбованості, за словами офіційних осіб по обидва боки Атлантики, є Донбас.

«Крим є частиною України. Ми продовжуємо взаємодіяти з офіційними особами з України, Росії, Німеччини, Франції, інших зацікавлених партнерів і союзників для підтримки суверенітету, а також територіальної цілісності України», — цитує видання речницю Держдепартаменту США Морган Ортагус.

Водночас журналісти зазначають, нібито підтримка України є тільки однією з небагатьох речей, про які можуть домовитись трансатлантичні союзники зараз. Оскільки альянс США і ЄС ослаб зовнішньою політикою адміністрації американського президента Дональда Трампа.

Так, двоє європейських чиновників вважають, що Путін може спробувати використовувати цю зростаючу напруженість між США і їхніми союзниками з НАТО, зробивши ще один агресивний крок на території України або інших країн, які були частиною СРСР.

«Путін відчуває слабкість. Атлантичний альянс зношується, президент Трамп виводить американські війська з Німеччини, тому що він говорить, що німці не виконують свої зобов'язання за видатками на оборону, а в Путіна є проблеми у себе вдома. Це може додати неприємностей», — сказав співрозмовник видання.

Схожі новини