Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Помер Черкаський митрополит Софроній - лідер "проукраїнської групи" УПЦ МП

  • 23.06.2020, 13:35
  • 1 040

Ввечері 22 червня на 81-му році життя помер митрополит Черкаський та Канівський УПЦ Московського патріархату

Пресслужба єпархії не уточнила причину смерті, вказавши, що владика відійшов після тривалої хвороби, повідомляє ВВС.

Митрополит Софроній багато років вважався лідером «проукраїнської групи» єпископів УПЦ МП й виступав за автокефалію українського православ'я. Перед отриманням томосу в інтерв'ю виданню він підтримував створення автокефальної української церкви й прогнозував швидкий розвиток ПЦУ.

Проте сам митрополит Софроній не приїхав на об'єднавчий собор 15 грудня 2018 року й до новоствореної автокефальної церкви так і не долучився.

Читайте також: Помер львівський священник і військовий капелан Андрій Дуда

Хоча після отримання томосу Софроній у Черкасах зустрічався з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм та президентом Петром Порошенком. Формальна причина неприїзду на собор — стан здоров'я. Владика Софроній запам'ятався своїми будівничими проєктами у Черкасах і справою життя називав будівництво найбільшої дзвіниці в Україні у формі голуба.

Співрозмовники видання припускали, що Софроній остерігався переходу до ПЦУ через можливі проблеми з майном й неможливість завершити свої будівельні проєкти.

Митрополит Софроній перекладав молитви українською мовою й був прихильником використання української мови під час служб.

Нагадаємо, владика Софроній говорив до прихильників Путіна: «Історія цінує тих людей, які незалежно від обставин, місця проживання і громадянства завжди пам'ятають звідки вони походять, де їх батьківщина, де закорінений їх пуп. Проте за всю свою історію Україна знала багато випадків зрад. Нікуди не поділися зрадники і в наш час».

Схожі новини