Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аварій було декілька: СБУ розсекретило документи КҐБ про Чорнобильську АЕС

  • 22.06.2020, 15:55
  • 976

Галузевий держархів СБУ спільно з Українським інститутом національної пам'яті випустили другу документальну книгу про ліквідацію аварії на ЧАЕС

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Галузевий державний архів Служби безпеки України та Український інститут національної пам’яті презентували другу книгу збірника «Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії». У ній опубліковано документи, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопада 1986 року, тобто до введення в експлуатацію об'єкту «Укриття» («Саркофаг») після катастрофи.

Видання містить 229 документів, більшість з яких опубліковано вперше. До речі, як свідчать архівні справи, аварії на ЧАЕС траплялися і до квітня 1986 року, однак вони були приховані.

Читайте також: Із грифом «цілком таємно»: оприлюднено архіви КДБ про кримських татар

«Серед документів, що увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися до 1986-го, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС у ніч 26 квітня, примірник першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування та будівництво «Саркофагу», — відзначив директор Галузевого державного архіву СБУ й один із упорядників видання Андрій Когут.

Видання є продовженням серії документальних книг. Першу, що містить 210 документів, опубліковано навесні 2019 року

Схожі новини