Передплата 2024 «Добрий господар»

Скільки людей насправді померло від COVID-19: дослідження

  • 20.06.2020, 12:56
  • 1 347

Реальна кількість смертей від коронавірусу (COVID-19) у світі може бути принаймні на 130 тисяч більшою, ніж говорить офіційна статистика.

Про це свідчать результати дослідження BBC.

Офіційно з початку пандемії через COVID-19 померло 440 тисяч людей в усьому світі. Як зазначає видання, огляд попередніх даних про смертність у 27 країнах показує, що в багатьох із них за час пандемії померло більше людей, ніж за такий самий період у попередні роки — навіть з урахуванням померлих від COVID-19.

Це так звані «надлишкові смерті» — ті, що перевищують середні показники попередніх років. Вони показують, що реальні наслідки пандемії серйозніші, ніж ідеться в офіційній статистиці урядів. Щоб виміряти надлишкову смертність, видання використало дані про кількість померлих з будь-яких причин. Така інформація публікується управліннями запису актів громадянського стану, міністерствами охорони здоров'я або статистичними агентствами.

Видання уточнило, що частково «надлишкову смертність» можна пояснити недостатньо точним підрахунком статистики коронавірусу, частково — впливом пандемії на перевантаженість національних систем охорони здоров'я та іншими факторами.

Точність даних про коронавірус залежить від того, скільки тестів робить влада і чи внесено в офіційну статистику дані про смерті за межами лікарень.

Голова статистичного відділу ВВС Роберт Кафф зазначив, що інформація є попередньою: точної «турнірної таблиці», яка показувала б найбільші втрати, немає. Водночас можливо порівнювати дані з різних країн за час першої хвилі пандемії і зробити певні висновки.

«Більш стабільною є ситуація в країнах, де кількість померлих сягнула піку й тепер повернулася до нормальних або близьких до них показників. Серед них Британія, Іспанія, Італія та Бельгія, смертність в яких зросла на 30%. Це сильно відрізняється від ситуації в Японії, Німеччині та низці інших країн, де смертність за тиждень відхилялася не більш як на 5% від норми», — зазначив він.

Схожі новини