Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Троє ентузіастів створили у хорватському Загребі залізничний мінівсесвіт

Троє ентузіастів із хорватської столиці Загреба створили музей моделей потягів - він один з найбільших у Європі. В експозиції не лише колії, станції і поїзди, а й цілі міста.

Кілометр залізничного шляху. Справжні міста та села. Дві з половиною ти­сячі крихітних фігурок — майже всі рухаються. Гуляють вули­цями, катаються на ковзанах, спускаються з гори на лижах — це, до речі, фігурки справжніх хорватських спортсменів.

«Усе, що є в музеї, пере­їхало сюди з мого горища. Коли з’явилося приміщення, ми з друзями бавилися тут 4 роки — складали все докупи. А потім вирішили, що люди теж мають це побачити», — каже директор музею Антун Урбіч.

Залізничний мінівсесвіт по­стійно розширюється. Два роки тому було 75 квадратів, нині площа вдвічі більша. І зупиняти­ся його творці не планують.

Щоб потяги курсували без­перебійно, за ними стежать восьмеро операторів. Систе­мою керують три комп’ютери. Завдяки їм програмується рух кожної окремої деталі. Інженери постійно вдосконалюють меха­нізми. До прикладу, розробили безпровідну систему підзаря­дження, щоб не замінювати ба­тарейки.

Нині музей — одна з турис­тичних принад Загреба. Під час карантину не працював, але з травня — знову зустрі­чає гостей. Заклад щороку відвідують понад 25 тисяч людей. Зокрема, й такі ж лю­бителі моделювання з усього світу. Творці експозиції ка­жуть, хочуть долучати до сво­го хобі якомога більше і дітей, і дорослих.

Схожі новини