Передплата 2024 ВЗ

Виставка розкішних ірисів в Артгалереї мадам Пальмгрен

Ароматно, кольорово, настроєво

В Арт-галереї мадам Пальмгрен, що на вул. Івана Федорова у центрі Львова, відбулася виставка ірисів, або, як їх називають у народі, півників.

Сіянець Олени Гандзюк – Lucy Lovejoy.
Сіянець Олени Гандзюк – Lucy Lovejoy.

Напередодні кві­ти пережили гро­зовий мініапока­ліпсис. Тому навіть були сумніви, чи виставка відбудеться… Але ко­лекціонери все ж вла­штували у галереї своєрідний ірисовий сад. Думаєте, ці квіти бува­ють лише синіми? На­справді їхня кольорова гама надзвичайно ши­рока, як барви весел­ки. Тож виставка милу­вала око неповторним різнобарв’ям.

Сіянці сибірських ірисів.
Сіянці сибірських ірисів.

Одна з організато­рок, Ірина Лукава, — львівська колекціо­нерка, займається се­лекцією високих бо­рідкових карликових і сибірських ірисів. Каже, улюблених не має: ірис або бере за душу, або ні… У саду селекціо­нерки, що у селі Бірках поблизу Львова, рос­туть понад 600 україн­ських і зарубіжних сор­тів цієї квітки. Наші колекціонери й селекці­онери десять років тому об’єдналися у громад­ську організацію «Укра­їнська спілка ірису», до складу якої входить і Ірина Лукава. У своєму саду має і зарубіжні су­часні сорти. Їх приво­зять в Україну переваж­но зі США й Австралії, дещо менше з Європи.

На центральному фото: Іриси «Чарівна ніч» (Трошкін, 2006).

Схожі новини