Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лелеки не завжди можуть прогодувати малят, тому... викидають їх із гнізда

Значну частину кормової бази бузьків навесні знищили палії трави

Пташиний «колектив» Домівки Врятованих Тварин у Львові чи не кожного тижня поповнюється юними лелеками. З Бережан на Тернопільщині їх доправили відразу чотирьох. Маленького буслика зі зламаним крилом привезли сюди і друзі природи зі Самбора. Є новосели з інших регіонів. Усім львівські ековолонтери дають раду.

У Бережанах був особливо драматичний ви­падок. Буревій викорчував старе дерево, на якому жила лелеча сім’я. Безпомічні пташеня­та у зливу опинилися на асфальті. З ними мо­гло статися непоправне. Добрі люди підібрали їх, пригріли. Спочатку думали відвезти малюків уу Центр реабілітації диких тварин Галицького на­ціонального природного парку на Івано-Франків­щині, де виходили не одного чорногуза. Але хтось порадив відправити бузьків до Львова, у тамтеш­ню Домівку, де живе цілий гурт білих птахів з чор­ною ознакою. І наступного ранку четверо леле­ченят вже були у місті Лева, на вул. Довбуша, 24. Ставить на ноги їх Ірина Назарук. Дрібненьку риб­ку пташенята буквально вихоплюють з її рук.

Бережанські лелеченята прибули до Львова у картонній коробці. Зараз їм значно просторіше
Бережанські лелеченята прибули до Львова у картонній коробці. Зараз їм значно просторіше

— Наші новоприбульці вже зміцніли, підроста­ють на очах. Уже не повзають, а стають на ноги, — розповів кореспонденту «Високого Замку» ке­рівник Домівки Врятованих Тварин Орест За­липський. — Цієї весни особливо багато леле­ченят опиняються поза своїми гніздами. Когось скинула вниз негода, а когось — їхні батьки. Леле­ки — прагматичні, іноді дуже жорстокі птахи. Якщо відчувають, що не зможуть прогодувати потом­ство, «баласт» викидають. Цьогоріч лелеки осо­бливо гостро відчувають нестачу кормів. Люди масово спалювали траву, а у ній загинули комахи, плазуни, миші, якими зазвичай живляться лелеки. І це дало свої наслідки…

У Домівці лелеченятам нічого не загрожує. Во­лонтери на пожертви природолюбів купують їм корм. На місці білого пушку з’являється пір’ячко. Малюки клекочуть, закидаючи голову на спину. Підростуть — полетять на волю.

Схожі новини