Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна відмовиться від співпраці із МВФ

  • 17.06.2020, 12:14
  • 1 062

Україна представила стратегію дій до 2023 року, головним завданням якої визначили відмову від співпраці з Міжнародним валютним фондом

Про це пише в авторській колонці міністр фінансів Сергій Марченко, передає прес-служба Кабінету міністрів. За його словами, Україна планує радикально змінити формат співпраці з МВФ.

«Негативний вплив пандемії на економіку України є викликом, що вимагає системних сильних рішень. Відповідь Мінфіну — Стратегія дій відомства до 2023 року. Ми розробили і представили її проєкт для публічного обговорення. <…> Стратегічне завдання — позбутися прямого фінансування МВФ», — заявив Марченко.

Читайте також: Україна стала партнером Програми розширених можливостей НАТО

За його словами, для цього Україні потрібно посилити самодостатність, щоб мати можливість запозичувати кошти на внутрішніх і зовнішніх ринках капіталу на вигідних умовах.

«Упевнений, до 2022 року Україна завершить діючу програму з фондом. Сподіваюся, на той час вийдемо на „нуль“ в графі „кредити МВФ“ в бюджеті. Далі, до 2023 року, виберемо новий формат співпраці. Бачу нашу країну не реципієнтом ресурсів, а донором досвіду та технічної допомоги», — пояснив Марченко.

За його словами, важливим завданням є зниження співвідношення держборгу і ВВП до 55%.

Він також зазначив, що у документі в цілому мова йде про п'ять напрямків. Серед них:

ефективні бюджетні витрати;

податкове стимулювання економіки;

зважена фінансова і боргова політика;

якісні кадри і діджіталізація;

детінізація.

Схожі новини