Передплата 2024 «Добрий господар»

Княжий Звенигород перейде у віртуальну реальність 

  • 16.06.2020, 12:23
  • 725

Княжий Звенигород - місто, яке існувало більше, аніж 800 років тому (пік розквіту припав на XII - XIII ст) можна буде побачити, одягнувши VR окуляри! 

Проєкт «Княжий Звенигород: від реального до віртуального» (ПП «Белзький мур») переміг у цьогорічному непростому конкурсі УКФ (сектор Аудіовізуальне мистецтво).

Уже в жовтні охочі зможуть ознайомитись у віртуальній реальності з локаціями давнього міста. Не лише «пройтись» вулицями Звенигорода, подивитись на місто з двору княжого палацу, чи потрапити на велику міську площу, але й заглянути всередину будівель та побачити інтер’єри. Зробити це можна буде, приїхавши на місце — у Звенигород — та використавши VR окуляри, які будуть закуплені спеціально для проєкту. При цьому мінімум фантазії: команда фахівців опиратиметься на результати археологічних розкопок і обіцяє показати місцевість такою, якою вона була 800 — 1000 років тому. Зосередять увагу на тому, щоб було цікаво і дорослим, і дітям.

Працюють над проєктом: керівниця — співавторка ідеї та менеджерка проєкту історико-культурного парку «Древній Звенигород» Наталя Войцещук, докторка історичних наук Віра Гупало, доктор історичних наук Володимир Александрович, кандидат архітектури Василь Петрик, президентка українського ICOM Катерина Чуєва.

Чому це так важливо? Проєкт відповідає духу та принципам найновіших пам’яткоохоронних підходів щодо пам’яток археології: роблячи акцент на збереженні автентики, організатори обіцяють мандрівку у світ минулого. VR — це можливість показати давнє місто без відбудов, пошкодження культурного шару та втручання у сформований за століття ландшафт.