Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Споживати слід щодня: експерти назвали п'ять найкорисніших овочів

  • 15.06.2020, 20:35
  • 3 611

Овочі виокремлюються серед інших продуктів багатством клітковини та інших поживних речовин, які сприяють поліпшенню якості харчування. Насамперед йдеться про помідори, цибулю та броколі

Їх щоденне вживання пов'язане з обміном речовин і профілактикою захворювань. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), 1,7 мільйона людських життів можна було б рятувати щороку, значно збільшивши кількість цих продуктів в раціоні, повідомляє mejorconsalud.com.

У зв'язку з цим в рекомендаціях із харчування особлива увага приділяється збільшенню споживання фруктів та овочів задля профілактики захворювань і збереження здоров'я. Крім того, це спосіб отримання необхідних мікро- та макроелементів.

Овочі та фітохімічні з`єднання

Овочі виділяються серед продуктів харчування наявністю широкого спектру активних сполук, корисних для здоров'я. Ці речовини відомі як фітохімікати, але вони також називаються фітонутрієнтами або нутрицевтиками.

Існують різні групи фітохімікатів. У кожній з них є величезна кількість речовин, які мають протизапальну дію:

  • Каротиноїди: лікопін і бета-каротин.
  • Фенольні сполуки: поліфеноли та флавоноїди.
  • Сульфовані з'єднання: аліцин і лютеонін.

Епідеміологічні дослідження показали, яку роль відіграють ті чи інші продукти в профілактиці серцево-судинних, нейродегенеративних захворювань і різних типів раку.

Помідор

Помідор є джерелом лікопіну (каротиноїду). На його частку припадає від 80% до 90% цієї фітохімічної речовини, яка також трапляється в природі у вигляді природного пігменту, що відповідає за червоний та помаранчевий колір деяких фруктів і овочів.

На додаток до цього, помідор вважається корисним завдяки клітковині, білкам, вітамінам А, С і Е, калію, а також низькому вмісту калорій та жиру.

Цибуля

Цибуля містить такі фітохімічні речовини, як лютеолін, глікозиди лютеоліну та флавоноли. Темна цибуля з вираженішим смаком — це той продукт, який має найбільшу протизапальну активність.

Броколі

Броколі відзначається вмістом сірчистих сполук. Лютеолін є основним компонентом і служить медіатором антиоксидантних і протизапальних процесів, пов'язаних з віком. Існують дослідження, які показують, що навіть у невеликих кількостях вона захищає шлунок.

Морква

Морква — гарна їжа з погляду харчування, оскільки вона є важливим джерелом вітамінів і мінералів. Крім того, вона відноситься до овочів з найвищим вмістом харчових волокон.

Її помаранчевий колір обумовлений наявністю каротиноїдів, зокрема бета-каротину, природного пігменту, який організм перетворює у вітамін А. Цей вітамін захищає зуби, кістки і слизові оболонки, а також дарує здоровий вигляд шкірі.

Часник

Часник містить аліцин, сульфоване з'єднання, яке виконує важливу антибіотичну функцію. Дослідження показують, що він може знищувати патогени, які викликають інфекції. Однак слід враховувати, що ця сполука утворюється, коли часник подрібнюють або розжовують.

Читайте також: Супрун розказала, яка зелень корисна для здоров'я та як її правильно їсти

Нагадаємо, волоські горіхи багаті омега-3 жирними кислотами, які допомагають знизити рівень холестерину, а їх антиоксидантні властивості підтримують здоров'я мозку.

Схожі новини