Передплата 2024 «Добрий господар»

Британські вчені пояснили, як можна уникнути другої хвилі коронавірусу

  • 15.06.2020, 15:55
  • 1 212

Тотальне використання антибактеріальних масок громадянами допоможе уникнути наступного спалаху пандемії коронавірусу. Учені Кембріджського та Гринвічського університетів провели спеціальне дослідження

Науковий журналі The Royal Society опублікував статтю, у якій обґрунтовується, що масове використання антибактеріальних масок дозволить стримати поширення вірусу серед населення і запобігти другій хвилі пандемії.

«Наш дослідження підтверджує, що використання масок для обличчя є ефективним. Носіння медичних масок в суспільстві, фізичне дистанціювання і деякі інші карантинні заходи можуть стати прийнятним способом боротьби з пандемією задля відновлення економічної активності задовго до того, як з'явиться вакцина», — говорить керівник дослідження з Кембриджського університету доктор Річард Штутт.

Якщо хоча б 50% населення будуть носити звичайні маски для обличчя — це дозволить утримувати показник поширення вірусу — R — нижче 1.0. Таке число R необхідно для уповільнення пандемії.

«Існує поширена думка, що носіння маски означає, що ви вважаєте людей навколо небезпечними. Насправді, надягаючи маску, ви насамперед захищаєте інших від себе. Культурні і навіть політичні проблеми можуть перешкодити людям носити маски для обличчя, тому ідея повинна бути ясною: «моя маска захищає вас, ваша маска захищає мене», — пишуть у журналі.

Учені створили нові HelloMasks з органічної біомаси. Вони зроблені з ультратонких полімерних ниток: електричний заряд дозволяє зшивати пасма тонких волокон на відстані всього у 100 нанометрів одне від одного, що аналогічно пропускній здатності звичайних масок. Матеріал захищатиме від бактерій і вірусів.

HelloMasks допоможуть людям, які мають проблеми зі слухом, оскільки мова жестів передбачає спілкування за допомогою міміки, чого не можна зробити у звичайних масках.

Читайте також: Коронавірус циркулював у Європі вже на початку осені: французи знайшли докази

Зараз налагоджують промислове виробництво прозорих масок. Вони повинні з'явитися на ринку на початку 2021 року. Будуть доступні передусім для медиків.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні може відбутися друга хвиля пандемії коронавірусу, однак, це залежить від самих українців. Ігнорування коронавірусу може перерости у другу хвилю пандемії.

Схожі новини