Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міланович жорстко розкритикував угорського прем'єра за скандальну мапу

  • 11.06.2020, 17:35
  • 893

Президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що словам угорського прем’єра Віктора Орбана про те, що його країна не має територіальних претензій, вірити не можна

Про це повідомляє «Європейська правда».

Напруженість між двома країнами спалахнула після того, як в суботу Орбан відкрив поблизу зі Словаччиною пам'ятник «Угорській Голгофі», приурочений до 100-річчя підписання Тріанонської угоди, за якою Угорщина втратила дві третини своєї території

На пам'ятнику зображена карта колишніх угорських територій з частинами нинішніх Австрії, Словенії, Словаччини, Румунії, України та Хорватії — 12,5 тисяч населених пунктів. Серед них і найбільший хорватський морський порт, місто Рієка на Адріатичному морі.

Хорватія висловила Будапешту протест через це, але прем'єр-міністр Андрей Пленкович пізніше сказав, що Орбан немає ніяких претензій на хорватську територію.

«Як і Пленковича, він запевнив мене, що все в порядку, але якщо він обдурить вас один раз — винен він, а якщо він обдурить вас вдруге — то дурень вже ви», — сказав Міланович.

«Ми знаємо, хто такий Орбан і що він відстоює, це нічого доброго не означає», — додав президент.

Після приходу до влади в 2010 році Віктор Орбан почав нав'язливу національну політику, спрямовану на об'єднання угорців після нібито «фрагментації країни».

Читайте також: На Закарпатті хочуть створити окремий угорський район: експерти занепокоєні

Міланович вважає, що з Будапешта постійно надходять «скарги і голосіння» про те, що Угорщина втратила в результаті Тріанонського договору.

«Якщо хтось і повинен плакати через те, що після програної війни їм тісно на маленькій території, так це німці, їх дійсно дуже багато на маленькій території. Але ви не почуєте плачу з Німеччини. Ви чуєте це від тих, хто мріє про угорську Рієку і Трансільванію», — сказав Міланович.

Він зазначив, що в Хорватії теж є люди, які думають: оскільки в Угорщині Хорват — найпоширеніше прізвище, то Будапешт повинен бути хорватським містом. «Але це нісенітниця», — додав президент Хорватії.

Схожі новини