Передплата 2024 «Добрий господар»

Кулеба спростував чутки про створення окремого району на догоду Угорщині

  • 10.06.2020, 18:55
  • 819

Голова МЗС Дмитро Кулеба назвав фейками звинувачення у створенні нацрайону для угорців на Закарпатті та заявив, що дотримувався інтересів України на зустрічі з міністром Сійярто в Угорщині

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у Facebook. Він заявив, що є три фейки стосовно Берегівського району на Закарпатті.

Першим фейком він назвав «створення Берегівського району на догоду інтересам Угорщини». Кулеба пояснив, що це фейк, адже Берегівський район вже існує.

Нагадаємо, в рамках адмінреформи «укрупнення районів» на Закарпатті планували створити 4 нових райони, замість 13 наявних, однак зараз мова йде про 5. П'ятий з них — Берегівський, у який увійде також Виноградівський район.

«Наразі йдеться лише про приєднання до нього Виноградівського району в межах реформи. Рішення про приєднання цього району ухвалювало не МЗС, однак ми підтримуємо адміністративно-територіальну реформу, що є дійсно європейською і прогресивною», — пояснив Кулеба.

Другим фейком він назвав зобов'язання ним від імені України створити Берегівський район під час перебування в Угорщині.

«Жодні такі зобов’язання під час мого візиту до Будапешта я не брав. МЗС виступає за захист прав осіб, які належать до національних меншин, але не веде жодних перемовин із жодною країною щодо створення „національних“ районів чи округів. Такі перемовини суперечили б Конституції, законодавству та національним інтересам України», — прокоментував він.

Третім фейком Кулеба назвав «злив українських інтересів дипломатами в Угорщині». Він заявив, що нормалізація відносин з Угорщиною «відповідає стратегічним інтересам України».

Читайте також: На Закарпатті хочуть створити окремий угорський район: експерти занепокоєні

«Ми в МЗС шукаємо компроміси в українсько-угорських відносинах, проте ніколи не зрадимо наші інтереси, не перейдемо „червоні лінії“, які б шкодили суверенітету та територіальній цілісності України. До речі, на одній з них ми твердо стоїмо, і я про це неодноразово говорив публічно: ми відхиляємо вимоги додатково змінювати закон про освіту», — додав міністр.

Схожі новини