Передплата 2024 «Добрий господар»

У МВФ погодилися виділити Україні п'ять мільярдів доларів: на що підуть ці кошти

  • 10.06.2020, 08:55
  • 700

Рада директорів МВФ у вівторок, 9 червня, ухвалила рішення щодо виділення Україні млрд за новою 18-місячною програмою фінансування. Перший транш складе 2,1 мільярда доларів, його повинні надати найближчим часом

Кошти спрямують на допомогу Україні у боротьбі з наслідками COVID-19. Сума складе 2,1 мільярда доларів, проте спочатку очікувалося, що буде виділено на 200 мільйонів менше, повідомляє OBOZREVATEL.

«Інша частина буде поетапно розділена на чотири транші», — відзначили в МВФ. Спочатку ж українська сторона розраховувала, що всього буде три транші.

«Нова програма спрямована на те, щоб допомогти Україні впоратися з проблемами пандемії COVID-19 шляхом забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, зберігаючи при цьому досягнення і просуваючи невеликий набір ключових структурних реформ, щоб гарантувати, що Україна готова повернутися до зростання, коли криза закінчиться», — сказано в повідомленні.

Глава Фонду Крісталіна Георгієва також зазначила, що «ризики для нової програми дуже великі». Вона висловила стурбованість «внутрішньою невизначеністю щодо економічної політики».

«Державний борг залишається великим, так само, як потреби в державному фінансуванні. Хоча фіскальна політика в рамках цієї програми спочатку буде спрямована на усунення наслідків кризи, пізніше вона повинна зорієнтована на повернення державного боргу», — заявила вона.

Читайте також: Не банком, а грошима. МВФ погодився, що Коломойський отримає компенсацію за ПриватБанк

Президент Володимир Зеленський відреагував на перший транш так: «Україна отримає перший транш від МВФ у розмірі $ 2,1 млрд. Це на $ 200 млн більше, ніж планувалося спочатку. Нова програма допоможе подолати виклики, спричинені Covid-19. У складний час МВФ доводить, що є надійним партнером».

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook повідомив, що незабаром розкриє подробиці меморандуму з МВФ. Він зазначив, що «всі структурні маяки, які прописані в документі, Україна повинна робити хоч з МВФ, хоч без нього».

«Зелене світло» від Міжнародного валютного фонду підтверджує відповідальність влади, зокрема нашого уряду щодо виконання своїх зобов'язань перед міжнародними партнерами, а також прихильність системним змінам в країні", — написав він.

За його словами, «співпраця з МВФ на найближчі 18 місяців дасть нам можливість рухатися вперед», зокрема у відносинах з ЄС та іншими міжнародними партнерами.

На що Україна витрачатиме гроші

Раніше повідомлялося, що транш від МВФ витратять на підтримку економіки, що постраждала від наслідків пандемії коронавірусу.

«Нова угода спрямована на забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, щоб допомогти владі усунути наслідки шоку від COVID-19, одночасно консолідуючи зроблені до сьогодні досягнення і просуваючи вперед важливі структурні реформи з метою зміцнення економіки», — коментувала Іванна Владкова Холлар, що очолювала команду співробітників МВФ у переговорах з Україною.

Перший транш планують виділити відразу ж після схвалення програми радою директорів.

Схожі новини