Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У головах більшості людей карантин уже давно закінчився. І це велика помилка», - Олег Дуда

Українське лікарське товариство у Львові просить забезпечити медиків тримісячним запасом засобами індивідуального захисту

Головна Управа Українського лікарського товариства у Львові звернулася до голови ЛОДА Максима Козицького, директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ореста Чемериса та начальника обласного штабу з ліквідації наслідків Н С Андрія Васька з пропозицією сконцентрувати наявні ресурси та зусилля на забезпеченні тримісячного запасу засобами індивідуального захисту медичних установ, що надають медичну допомогу під час пандемії. І надати медпрацівникам пріоритет у проведенні ПЛР-тестуванні та отриманні результатів позачергово. Чому лише зараз вирішили публічно звернутися до влади, журналіст «ВЗ» попросила прокоментувати голову Українського лікарського товариства у Львові, заступника генерального директора з хірургічної роботи Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олега Дуду.

— Це вже наше друге звернення, бо попередньо ми зверталися на початку пандемії — у перших числах квітня, — сказав журналістові «ВЗ» Олег Дуда. — Ми бачили, скільки медичних працівників захворіло у Китаї, в Італії. Вже тоді ми звертали увагу на кількість ПЛР-тестувань і на кількість засобів індивідуального захисту. Ще тоді у Китаї писали, що основною проблемою зараження медичних працівників є контакт і недостатня кількість засобів індивідуального захисту. Не розуміли суть респіраторів, бо це нова, невивчена інфекція. В Італії також казали, що маски у них закінчилися, але вони працюють далі. Саме тоді і ми звернули на засоби індивідуального захисту увагу. А тепер ми бачимо, що зростає кількість інфікованих на COVID-19, а кількість хворих медпрацівників тримається на позначці 20 відсотків від загальної кількості інфікованих. Окрім того, на вулиці люди розслабилися, бо вважають, що карантин пом’якшено, тобто можна робити усе, що хочеться. Тому ми написали чотири пункти у зверненні, щоб максимально захистити медичних працівників.

— А до кого ви раніше писали звернення?

— Це був відкритий лист-звернення до влади на початку квітня. А тепер — конкретно до керівництва нашої області. Бачимо, що є проблеми з тестуваннями, хоча в інших областях тих проблем нема. Окремим пунктом у нашому зверненні ми наголосили, щоб і наша влада, і всі, хто може, інформували наших жителів, щоб вони дотримувалися особистої безпеки. Бо тільки це може їх врятувати. Треба дотримуватися дистанції. Не так складно переповнити усі наші лікарні — їх не так багато є. Тому обов’язково треба забезпечити для медиків тримісячний запас індивідуального захисту в усіх лікарнях. Не лише там, де є хворі на COVID-19, а в усіх. Бо ж невідомо — пацієнт, який прийшов до лікарні з зовсім іншою хворобою, чи не хворий на COVID-19 або, ймовірно, є переносником хвороби.

— І медикам першочергово треба проходити ПЛР-тести…

— Аякже! Це є одним з пунктів нашого звернення. Чому ми зараз знову про це заговорили? Бо активно обговорюється питання пом’якшення карантину, але, на жаль, у головах простих обивателів карантин уже давно закінчився. І це дуже велика помилка. Ми це бачимо на результатах Бразилії, яка вийшла на друге місце за кількістю інфікованих, і вона швидко обійде Велику Британію у плані смертності. У них також була легка захворюваність. Президент держави ігнорував маску, через те, що йому звертали увагу, змінював міністрів. Захворюваність була 1200−1300 на день. У межах держави це небагато. Зате зараз у них 35 тисяч нових хворих на день! І них тоді тести були чотири на тисячу населення. Вони тоді вважали, що це пік захворювання. У нас зараз — вісім на тисячу населення! Польща і Чехія почали думати про послаблення карантину, коли у них було проведено 40 тестів на тисячу. Коли робити багато тестів, тільки тоді можна зрозуміти, яка насправді кількість хворих. Тоді їх можна локалізувати, щоб вони не поширювали хворобу. І ще хочу сказати про маски. Згідно з дослідженням, якщо носити маски, то на 60 відсотків меншою буде захворюваність. Бо людина може мати COVID-19 і переносити його безсимптомно. Але якщо вона буде у масці, то люди, які поруч з цією людиною, мають шанс не заразитися.

Схожі новини