Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ринок подобової оренди квартир — на карантині

Ціни на житло у новобудовах “просіли”, покупців немає...

Під час коронавірусного карантину Львів, на жаль, закритий для світу, а отже гостро відчувається брак туристів. Карантин вдарив по ринку подобової оренди житла. Це змусило власників квартир суттєво знизити ціни. Якщо раніше однокімнатна квартира в центрі коштувала від 700 до півтори тисячі гривень за добу, то тепер на сайтатх бронювань житла та на популярному Booking можна «зняти» житло від… ста гривень за добу. Це смішна сума, як для міста з розвинутим туризмом, де ще кілька місяців тому годі було забронювати хороше помешкання для вікеду (добротні квартири потрібно бронювати заздалегідь, особливо на державні та релігійні свята).

Так, за апартаменти в історичному будинку на вул. Князя Романа просять лише 300 гривень на добу. Є хороші варіанти в центрі Львова і по 200 гривень. Квартири з євроремонтом та сучасними меблями — від 350 гривень за добу.

Як розповів «ВЗ» ріелтор Роман Андрусяк, карантин — єдина причина обвалу цін на ринку подобової оренди «квадратних метрів». «Ринок подобової оренди завмер, бо немає гостей! Власники квартир, які здають туристам чекають на відновлення транспортного сполучення зі Львовом — залізничного та авіатранспорту, — наголошує пан Роман. — Зараз до Львова власним транспортом їдуть хіба що поодинокі туристи, або бізнесмени у термінових справах. Частина туристів скасовують бронювання квартир через сайт Booking».

Експерт каже, після карантину власники житла не піднімуть ціни на подобову оренду утридорога. Вартість житла буде навіть трішки дешевшою, ніж до пандемії.

За словами Романа Андрусяка, коронавірус вплинув і на ринок продажу квартир. Зараз він простоює, ціни тримають таку саму планку, як і до карантину. Однак, охочих придбати житло бракує. Люди економлять, не ризикують робити вартісних покупок. Квадратний метр у новобудовах Львова коштує 500−1000 доларів. Є окремі апартаменти у стилі лакшері, які обійдуться у 2−6 тисяч доларів за «квадрат».

А тим часом…

Аналітики сайту «OLX. Нерухомість» оприлюднили запити українців щодо подобової оренди квартир. Найбільше квадратні метри хочуть орендувати біля моря. У лідерах — Одеса, де квартира на «третій лінії» коштує від 700 гривень за добу, біля моря — трохи дорожче. Добротні трикімнатні апартаменти у «Південній Пальмірі» витягнуть з гаманця півтори тисячі гривень. У Бердянську— 500 грн. на добу. Для прихильників гірських походів найбільше варіантів житла пропонують у Яремче — від 300 гривень на добу. До речі, у Яремчі вперше в Україні один з готелів запропонував систему «Все включено» (наразі у тестовому режимі). Найдешевше ж розміщення у Карпатах можна знайти у Береговому за 200 грн на добу.

Схожі новини