Передплата 2024 «Добра кухня»

"Людина з характером": освітяни пояснили, яким повинен бути очільник МОН

  • 07.06.2020, 14:15
  • 775

Ректорат Українського католицького університету у суботу, 6 червня 2020 року, оприлюднив звернення щодо затягування з призначенням міністра освіти і науки та пояснив владі, якого очільника сьогодні потребують освітяни України

Про це з посиланням на офіційний сайт УКУ передає Еспресо.TV.

«Україна заслуговує на міністра освіти і науки, який чи яка матиме мандат довіри від освітянського середовища і продемонструє чітке бачення подальшого розвитку української освітньої системи», — наголошують в УКУ.

Відповідаючи на заяву президента Зеленського про те, що важко у країні знайти належні кадри, в УКУ поставили питання інакше: «Може, президентові варто замислитись над тим, чому гідні професіонали, яким до снаги вирішувати завдання освіти на національному рівні, на цю високу й престижну посаду не подаються?».

Відповідно, в УКУ подали міркування щодо того, якого міністра освіти і науки сьогодні потребує Україна.

«Міністр освіти і науки має бути відданим принципам академічної доброчесності, творчої свободи, нетерпимості до плагіату тощо. Кандидат на посаду міністра повинен усвідомлювати, що освіта може бути успішною лише за умови, що вона спирається на два крила: добрі знання та високі етичні стандарти. На одному лише крилі „птах“ української освіти літати не зможе», — акцентує ректорат УКУ.

Читайте також: Зеленський розглядає три кандидатури на посаду міністра освіти: що про них відомо

У зверненні йдеться про те, що такому кандидатові в наш час знадобиться відвага у наданні ще більшої свободи університетам. Адже якщо в державі недостатньо грошей на вищу освіту, вона має не зав’язувати, а ще більше розв’язувати університетам руки. Продовжувати впровадження прозорих конкурсних механізмів розподілу державних коштів за визначеними пріоритетами і показниками ефективності діяльності ЗВО. Стимулювати бізнес через податкове законодавство вкладати ресурси в розвиток університетів, створювати сприятливі умови, щоб вони ставали більш самозарадними.

«Кандидат повинен засвідчити готовність зберегти і продовжити всі ключові реформи, розпочаті у сфері вищої освіти, включно з проведенням ЗНО для вступу на магістратуру; визначення KPI для ректорів при підписанні контракту; впровадження індикативної собівартості; конкурсний розподіл державного фінансування університетів за результатами їхньої діяльності тощо.

Це має бути людина з характером, яка не боїться плисти проти течії, не поступиться на догоду політичній кон’юнктурі.

Міністр повинен обстоювати право студентів на якісну освіту, право викладачів — на якісні умови виконання ними своєї роботи, право науковців — на належну підтримку знакових суспільно важливих досліджень і впровадження інноваційних розробок, право роботодавця — на вишкіл компетентного і самозарадного працівника, право громадян — на ефективне використання їхніх податків для спільного блага всього суспільства.

Важливо, щоб очільник МОН дбав про те, щоб наші університети готували випускників, які б були конкурентоздатними у глобальному вимірі й водночас патріотами України, керувалися її національними інтересами, працювали на її благо та задля суспільного добра", — йдеться у зверненні ректорату УКУ.

Схожі новини